В миналото, а и сега, където хората имат подходящи условия за това, плодовете и зеленчуци са били сушени, като се нанизвали на памучна връв. Нанизите с червени чушки и досега красят фасадите на някои къщи. През зимата само една малка суха люта чушка е достатъчна, за да направи още по-вкусен къкрещия на огнището боб. Стрира на малки парченца пък с нея може да поръси сока от киселото зеле. В съчетание с няколко полумесеци воден червен лук е чудесна разядка и вкусен лек против махмурлук.

Сушенето на плодове и зеленчуци е добро средство за тяхното запазване за зимата.  Може да сушите във фурната или на слънце.

Ако разполагате с повече круши и ябълки, но вече имате достатъчно количество конфитюри и компоти, сушенето е начин да ги запазите с друга форма и вкус, за да ги хапвате по-късно.  
Измийте плодовете със студена вода. Отстранете наранените участъци. Нарежете крушите на тънки вертикални резени или на четвъртинки и ги подредете в плоска тава, предварително застлана с хартия за печене. Сложете тавата във фурна на 50 градуса. Включете на режим с вентилатор и оставете плодовете да се сушат, докато от тях се изпарят всички плодови сокове.  За да се изсушат равномерно, може периодично да  обръщате резените.

Изсушените плодове съдържат почти два пъти повече захар, следователно са и два пъти по-калорични, тъй като заради изпарената вода, концентрацията на плодови захари е по-висока. Но ако искате да придадете допълнителен вкус на плода, може предварително да поръсите резените с бяла, кафява захар или ванилия.

буркан с круши

Готовите плодове може да съхранявате в хартиени пликове на проветриво и сухо място или във фризера. Друг вариант е да ги подредите в кутии, като между отделните пластове поставите хартия. Ако ги сложите в стъклени буркани, може допълнително да ароматизирате с пръчки канела, шушулки ванилия, звездовиден анасон, кардамон или друга подправка според вкуса ви. За да си направите захаросани плодове, след като ги извадите от фурната може да ги оваляте в захар и така да ги приберете в кутии. За да сте сигурни, че захарта ще се задържи по плода, намажете ги с белтък и оваляйте след това. Върнете във фурната само за 2-3 минути. Топлината ще стегне белтъка и захарните кристали няма да падат.

Ако искате да върнете малко от свежестта им, преди да ги използвате ги накиснете за кратко в хладка вода. Използвайте изсушените круши и ябълки за коледния ошав, за сладкиши, кремове, пълнежи на мъфини и кексове, декорации на торти.