Сода за хляб и оцет има във всеки дом. Сигурни сме, че вече сте се запасили и с различни видове боя за яйца. Това е чудесен повод да споделим интересна и лесна идея за боядисването им именно със сода за хляб и оцет.

Какво ви е нужно:

  • твърдо сварени яйца
  • сода за хляб
  • оцет
  • пипета или лъжица
  • голям съд
  • боя за яйца или хранителни боички


Сварете яйцата и ги подсушете. Сложете ги в големия съд, който сте избрали. Ако се притеснявате, че ще се оцвети – покрийте го със стреч фолио, за да сте спокойни. Подберете цветовете, които харесвате и искате да смесите. С пипета или малка лъжица (обикновено хранителните бои са с удобен капкомер, който ще свърши чудесна работа) започнете да капете върху яйцата – смесвайте смело цветове, за да видите какво ще се получи накрая.

Снимка: Instagram/iStock

Следващата стъпка е да поръсите върху яйцата 2-3 лъжици сода за хляб.

Снимка: Instagram/iStock

Следва оцетът. Както може да се досетите, процесът е „изригващ“ и децата много ще се забавляват с него. И най-важното – никой няма да се нацапа, защото не е нужно да пипате яйцата по време на процеса на боядисване. В този момент содата за хляб „шупва“, благодарение на оцета, смесвайки се с боята и образувайки различни нюанси и приказен мраморен ефект.

Снимка: Instagram/iStock

Ако смятате, че яйцата не са се нашарили достатъчно, може да ги търкулнете в големия съд с помощта на лъжица, за да се дообагрят.

Във варианта с хранителни бои можете да бъдете спокойни, когато ядете яйцата, защото те са предназначени именно за готвене.

Снимка: Instagram/iStock



Вижте как става и колко се забавляват децата и във видеото:

Вижте и интересно видео за техниките за упражнения с нефритени яйца: