Днес в "Рецепта за Коледа" надзъртаме в дома и семейните традиции на любима наша разказвачка на истории - Радиана Божикова. Репортерката на "Тази събота и неделя" ни е подготвила специална рецепта, с която ни пренася на трапезата на Бъдни вечер още в този момент.

Снимка: Личен архив

Каква е Коледата на Радиана и нейното семейство?
Израснала съм в Калофер, където и до днес се спазват много от старите български традиции. Все още могат да се чуят коледари по малките улички. На Бъдни вечер цялото ни семейство се събира и аз имам щастието моите баби и дядовци все още да са живи и да празнуваме заедно. Заставаме прави около трапезата. Казвам молитвата “Отче наш” на глас, а след това мама прекадява дома ни с тамян. Такъв е бил обичаят някога - правим го и днес. Смята се, че по този начин пречистваме дома и го предпазваме от злини.

Баща ми приготвя кравайчета и мандарини и цяла нощ чака група коледари да посети дома ни за здраве. Преди да заспим той слага бъдник в камината и поддържа огъня цяла нощ. По къщата ни отвън блещукат коледни лампички, а украса вътре се прави едва, когато се съберем всички у дома.

Както, когато бях малка, така и днес подаръците слагаме под елхата през нощта. На сутринта нямаме търпение да ги разопаковаме. 

Свързвам Коледа със залепените на прозореца нослета на мен и сестра ми, когато бяхме малки - очаквайки с трепет да завали сняг.

Свързам я с пукането на дръвчетата, аромата на вкусна домашна храна, бабините терлички и коледните филмчета. Но най-вече свързам Коледа с думите благодарност, семеен уют и съкровени желания.

Ще бъде ли по-различна тази Коледа и с какво?
Тази Коледа може би с малко страх. През изминалата година Covid-19 отне любими хора на много мои приятели и познати. Надявам се, че ще успея да съм си у дома и за тази Коледа. Човек не трябва да пропуска тези моменти със семейството. Трябва да се старае за тях и да им се наслаждава, защото времената са много несигурни.

Написа ли писмо до Дядо Коледа? Какво си пожела :)
Все още пиша писма до Дядо Коледа и вярвам в чудеса. Всяка година си купувам нова картичка от различна страна, която съм посетила през годината. На гърба й пиша за какво съм благодарна и какво мечтая да ми се случи. Правя го седмица преди Коледа, така, че скоро ми предстои да пиша. :) 

Имам цяла кутия с моите написани, но неизпратени до Дядо Коледа писма. Всичките ми желания до момента са сбъднати.

Украсихте ли вече у дома?
В дома ми в София винаги има ваза със свежи цветя на масата - сега съм ги заменила от елхови клонки и малко шишарки, но все още съм сложила празничната украса и елхата.

Любимата за теб рецепта на за Бъдни вечер или за Коледа? Ще я споделиш ли с нас?
У дома правим традиционна коледна трапеза, затова може би, сармичките са първото нещо, което ми дива на ум. А и много ги обичам. Винаги мама ги приготвя. Затова реших за първи път да се опитам и аз да направя - специално за LadyZone. Когато съм в кухнята, обаче никога не готвя по рецепта. Правя всичко по усет, а в кухнята ми винаги цари творчески хаос. В коледната ми рецепта за сарми ще има по малко от мама и по малко от мен. :)

  • Постни сармички със сушени домати в зехтин и кедрови ядки

Снимка: Личен архив

Необходими продукти:

1 кисела зелка
1 глава лук
200 г ориз
1/2 чаена чаша олио (аз го заменям с маслиново масло)
Черен пипер, чубрица, сол на око
Няколко стръкчета прясна мащерка
Сушени домати мариновани в зехтин с чесън, черен пипер, сол и дафинов лист.
Кедрови ядки
Цедено кисело мляко

Снимка: Личен архив

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в маслиновото олио, докато омекне. Оризът се измива добре и се добавя към лука. Запържва се около 1-2 минути, след което се добавят малко вода, подправките, сушените домати, кедровите ядки и съвсем малко сол. Оставя се да заври и се сваля от котлона, когато е поел течността и е набъбнал. Оставя се да изстине.

Снимка: Личен архив

Листата от зелката се разрязват, като се отстраняват дебелите жилки. Слага се една лъжица от сместа и листото се завива стегнато.

Дъното на тенджерата/гювечето се покрива с няколко зелеви листа. Върху тях плътно една до друга се подреждат сармите.

Снимка: Личен архив

Накрая се заливат с две супени лъжици маслиново олио, както и равни части вода и зелев сок, докато се покрият. Върху тях се поставя чиния, за да ги затисне и се варят на тих огън около 1 час.

Снимка: Личен архив

За презентацията:

Поднасям ги на плоча. Върху тях посипвам няколко кедрови ядки. В две отделни купички слагам малка гарнитура - в едната цедено кисело мляко със зехтин, мащерка и чесън, а в другата още от сушените мариновани домати.

Снимка: Личен архив

И… чаша вино :)

Вкъщи винаги има и по нещо сладко, затова добавям и няколко снимки от предколедния тарт, който направихме със сестра ми.

Снимка: Личен архив

  • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
  • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
  • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
  • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
  • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
  • Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
  • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
  • Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
  • Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене
  • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел