Пожарът е едно от най-плашещите неща, които могат да ни се случат у дома. Въпреки това много родители считат, че няма нужда да говорят с децата си за възможността да възникне пожар, защото очакват, че ще са там, за да ги напътстват. Тези родители смятат, че е достатъчно да държат кибритите и запалките далеч от деца и в повечето случаи това е така.

И все пак има няколко важни неща, за които трябва да говорите с малките си, за да ги подготвите за евентуално възникване на пожар. Ето как да направите това.

Говорете колкото се може по-опростено

Не е задължително да заливате децата си с информация, защото колкото повече го правите, толкова по-малко ще научат те. Гледайте това, което казвате, да е максимално опростено.

Снимка: istockphoto.com

Давайте на децата си практически съвети, които можете да разиграете заедно. Например обяснете им, че при пожар димът се издига нагоре, затова трябва да опитат да се движат колкото се може по-ниско, за да не се задушат. След това ги накарайте да ви покажат как ще го направят.

Като им дадете точни инструкции как да реагират, намалявате шанса да се паникьосат, ако възникне пожар.

Обяснете им, че евакуацията е най-важна

Снимка: istockphoto.com

Децата трябва да са наясно, че най-важното, за което трябва да мислят, ако възникне пожар, е да напуснат мястото колкото се може по-бързо. Обяснете им, че пожарникарите ще се погрижат за огъня, а тяхната грижа е единствено да не бъдат наранени и да се измъкнат навън.

Дайте им план за действие

Превърнете разговорите за пожарна безопасност в игра, като по време на играта всъщност им разяснявате плана за действие. Нека децата да знаят по кой път точно трябва да минат, за да излязат от горящия апартамент или къща (ако жилището ви го позволява, най-добре да има поне два варианта за изход).

Снимка: istockphoto.com

Задължително им посочете мястото, на което ще отидете, след като напуснете сградата и им обяснете, че трябва да ви чакат там, дори вие да се забавите малко. По този начин няма да се чудите къде са отишли, ако по някаква причина се разделите при евакуацията.

Припомняйте им плана при всяка възможност

Опитайте се в различни ситуации да им припомняте какво сте говорили за действията при пожар и им дайте възможност да ви покажат, че помнят.

Снимка: istockphoto.com

Много хитър вариант, за да правите това по-лесно, е всеки път, когато има пожар във филм, книга или рисунка, да насочвате разговора към правилата за пожарна безопасност и действията при възникване на пожар.

На платформата Voyo може да намерите епизодите на сериала „Пожарникарят Сам“, които са направени с тази цел. Персонажът е измислен от реален британски пожарникар през 80-те години на миналия век и в продължение на много години Сам е талисман на пожарните команди във Великобритания.

Снимка: imdb.com

Епизодите са създадени именно за да учат децата на как да реагират по време на пожар и на други бедствия, както и да се доверяват и да изпълняват командите на пожарникарите.

Снимка: imdb.com

Най-добре е да гледате 10-минутните епизоди заедно с децата си, за да можете а разговаряте с тях за видяното и дори да разигравате някои от сценариите за евакуация.

Снимка: imdb.com

Може да направите това още днес. Услугата Voyo предлага 7 дни безплатен тестов период, така че може да се запознаете със Сам и да видите останалите предавания за деца и възрастни, които Voyo предлага, дублирани на български.