Петльовден е български народен празник, свързан с плодовитостта при мъжете. На някои места в България се отбелязва и приема като аналог на Бабинден. 

Странното име на празника идва от традицията на този ден да се прави курбан с петел. На някои места е познат и като Петеларовден или Петлешковден. И за да е още по-странно, другото му име е свети Черна. Това е свързано с вярването, че петелът, който се коли, задължително трябва да е черен. 

СПОРЕД ОБИЧАЯ...

На този ден в миналото, много рано, къщата била почиствана.

Петелът, който се коли за празника, най-често се отглеждал специално за този ден. Ритуалът се извършва на входната врата - от бащата, сина, а в някои краища на България и от бабата. С кръвта му се намазват челата на децата и стените на къщата. 

КУРБАН

Петелът се готви с ориз или булгур. Важно е да бъде сварен.

По традиция на повечето български празници винаги има и обреден хляб. Така е и на Петльовден. Замесва се пита, от която се дава на роднини и приятели за здраве и плодовитост. 

НЕ СЕ РАБОТИ

В миналото на този ден никога не се работело. Жените се събирали в някоя от къщите, пеели песни и се веселяли. Всяка от тях "подавала" на другите от обредния хляб, бутче от петела или друго от празничната трапеза. Целият ден преминавал в смях и шеги. 

В Търговищко има традиция църквата да прави служба за здраве на децата.