Много родители нямат възможност да оставят децата си, за да празнуват Нова година с приятели в заведение или в някоя планинска хижа. Но пък посрещането на новата година може да се окаже неочаквано весело с малчуганите. Ние имаме няколко идеи, които да внесат празнично настроение, с които малки и големи ще си прекарат повече от страхотно.

И така – пригответе си празничните дрехи, украсете подобаващо и нека партито да започне!

С малки деца от 0 до 3 години
Украса, балони и подходяща музика са достатъчни за най-малките, за да усетят празничния дух. По някое време те ще се изморят и със сигурност няма да дочакат отброяването на последните секунди от старата година. Затова е добре да се подготвите и да осигурите подходяща тиха обстановка преди лягане. А след това мама и татко могат да продължат с купона на по питие.

Снимка: iStock

Мокър и сух бар
Идеята да разположите традиционно масата за парти на Нова година невинаги е най-добрата, ако имате малки деца. За тях хапването и пийването не са най-важните, затова обособете кът за храна и напитки някъде встрани – може да преместите холната маса в някой ъгъл, за да има място за забавления.

Храната и питиетата
Подгответе детски хапки с украса, плодови коктейли, детско шампанско, атрактивно поднесени десерти – целта е децата да се забавляват. Може да купите чашки и чинии за еднократна употреба, които са с тематична украса.

Снимка: iStock

Дрескод
За да е по-забавно, може да измислите специален дрескод, който да следват всички членове на семейството. Например всички да са с папийонки, или с парти шапки, корони, може всеки да е облечен в определен цвят или да си сложи веселите коледни пантофи, или всички да са по халати. Това ще внесе допълнителен празничен дух.

Възложете музикалната програма на децата

Снимка: iStock


Музикалната програма за Нова година не е задължително да е със съдействието на телевизора. Възложете задача на по-големите деца да подберат музиката за партито, а може и те самите да изпълняват част от песните, както и стихчета. Ако имате микрофон, може да организирате караоке с награди. Това все пак е единствената вечер от годината, в която никой няма да им се скара, че са шумни. Добавете и танци и партито е готово!

Отброявайте времето заедно по забавен начин
Подгответе предварително хартиени пликчета с изненади, като на всеки час преди 12 вечерта отваряте по едно от тях. В тях може да има лакомства или парти изненади – като свирки, балони, парти шапки или бенгалски огън. Така децата няма да имат търпение да изтече и следващият час.

Подгответе видео с най-хубавите ви моменти

Снимка: iStock


Часовете преди идването на новата година са най-подходящи, за да си спомните най-хубавите ви моменти заедно като семейство. Подгответе видеоклип със снимки и видеа от почивки, рождени дни, празненства и го гледайте всички заедно пред телевизора.

Направете си капсула на времето
Купете кутия, в която вечерта преди Нова година всички членове на семейството ще сложат по няколко любими предмета, с които ще запомнят отминаващата година. Това може да са играчки, рисунки, писма, дрехи. Направете това семейна традиция и през следващата Нова година отваряйте капсулата от предишната.

Направете си списък с обещания

Снимка: iStock


Традиционно новата година е времето, в което даваме обещания, че ще започнем нещо ново и хубаво или ще прекратим някой вреден навик. Нека децата започнат със списъка тази година.

Направете на децата палатка/пещера/убежище от одеяла
Това ще е тяхното място за забавления. Украсете го с лампички, сложете възглавници на пода, както и любими играчки. Напълно възможно е децата да ви оставят да изпиете едно питие на спокойствие.

Играйте любимите настолни игри
За настолни игри почти никога не остава време, защото повече от тях изискват време, за да се развие играта или да се излъчи победител. Нова година е перфектното време, в което да седнете и да се забавлявате със своите деца.

Пинята

Снимка: iStock


Кое дете не обича пинята? А кой е казал, че тя е традиция само за рождени дни? Напълнете я с лакомства, а като нов елемент, който да забавлява децата за по-дълго, може да сложите вътре в нея лего части или части от пъзел. Децата ще трябва да ги съберат и след това да ги сглобят.