До не много отдавна ролята на бащата беше ясна – неговите задължения по отношение на децата се изчерпват с това да осемени майката, да изкарва пари за семейството, да пошляпва детето, ако не слуша и да го научи на някое и друго полезно умение (ако е момче, разбира се). Днес вече не е така – бащата е пълноценен родител и ролята му се е изменила драстично през последните 50 години. По тази причина британският вестник „Гардиън“ публикува списък с 10 неща, които знаем за бащите днес, но не сме знаели преди половин век.

1. Информиран родител

Снимка: istockphoto.com

Според изданието най-важната причина за тази голяма промяна в ролята на бащата е фактът, че повечето семейства днес са с двама работещи родители. По тази причина се налага бащите да участват също толкова активно в отглеждането и възпитанието на децата, както и майките. А за да направи това, бащата трябва да се задълбочи и да потърси информацията, която му е необходима, за да отгледа едно здраво и щастливо човешко същество.

2. Почти всички бащи днес присъстват на раждането

Снимка: istockphoto.com

Е, може би не точно днес, когато светът се бори с пандемията от COVID, но според статията на Гардиън над 90% от бащите във Великобритания присъстват по време на раждането – нещо, което е било немислимо през 1970 г.

Това е по-важно отколкото някои хора си мислят, защото усещането на бащата, че е именно „баща“, се загнездва много по-силно, ако е там, когато детето се появи на бял свят. Раждането трябва да е семейно събитие и двамата партньори би трябвало да се чувстват еднакво ангажирани.

Разбира се, това няма как да стане – бащата никога няма да е толкова ангажиран с раждането, колкото майката и то по съвсем очевидни причини. Твърде често обаче бащата се чувства само като шофьор и като човек, който да носи багажа.

3. Раждането на детето води до хормонални промени и в бащата

Снимка: istockphoto.com

Авторите на статията в „Гардиън“ разбиват мита, че само майката има вродени майчински инстинкти, а бащите трябва да се учат. Това не е така и нови изследвания показват, че покрай раждането на дете, тестостеронът в новите татковци намалява, понякога дори с 1/3. Това прави бащите по-малко агресивни и по-склонни към емпатия и грижовно отношение. Тестостеронът по принцип се явява пречка пред изграждането на добри връзки и с намаляването му бащата може да се сближи повече с детето.

4. Хомосексуалните бащи могат да са и „майки“

Снимка: istockphoto.com

Начинът, по който появата на ново човешко същество се отразява на поведението на майките и на бащите е различен, което поставя под въпрос доколко двама мъже или две жени могат да отгледат пълноценно дете. Изследванията, на които „Гардиън“ се позовават, показват, че при липса на жена в семейството, мозъкът на мъжете се адаптира, за да осигурява на детето грижите, които са му необходими и от двете страни на родителската двойка. По тази причина гей родителите проявяват черти, които са характерни за единия и за другия пол.

5. Бащинството трябва да е по-добре финансирано

Снимка: istockphoto.com

В това отношение България предлага по-добри условия, отколкото Великобритания и много други места по света, но все пак за повечето бащи е немислимо да излязат по бащинство, тъй като парите, които ще получават, няма да са достатъчни за издържането на семейството. Това вероятно е свързано с представата, че бащата има по-скоро поддържаща функция в семейството, но новата информация показва, че общуването му с таткото е от изключителна важност за развитието на детето, както ще стане ясно от следващите няколко точки.

На следващата страница може да прочетете какви уникални предимства дава общуването с бащата и необходимо ли е той да е биологичен баща >>>