Масово не се спазват законовите изисквания при развъждане и продажба на кученца, рекламирани онлайн.

Това сочи проучване на ЧЕТИРИ ЛАПИ, проведено в 7 европейски държави през 2022 г., сред които и България. 

60% ОТ КУЧЕНЦАТА - БЕЗ МИКРОЧИП И ПАСПОРТ

Според проучването България е страната с най-голям дял неидентифицирани и нерегистрирани кучета, продавани през онлайн платформи за обяви. Българското законодателство определя като задължителни поставянето на микрочип, регистрацията и издаването на Европейски паспорт за домашни любимци, преди продажба.

Липсата на тези необходими фактори рядко спира хората от това да закупят харесаното от тях кученце. Те дори не предполагат, че отсъствието им е красноречив знак, че продавачът на кученцето не може да докаже неговия произход и добро здраве, нито пък е склонен да се регистрира като развъдник и да спазва изискванията за такъв.

КУЧЕНЦА БЕБЕТА

Половината от закупените кученца, при продажба, са на възраст шест седмици или по-малко, въпреки че българското законодателство изрично посочва, че те не бива да се отделят от своите майки преди навършване на минимум осем седмична възраст.

Прекалено ранното отделяне на кученцата може да им причини големи проблеми – както здравословни, така и поведенчески. С тях впоследствие ще трябва да се справят новите им собствениците, а от незаконните търговци обикновено не остава и следа, след извършването на продажбата.

С тези и останалите шокиращи резултати от проведеното проучване можете да се запознаете в рамките на настоящата ни кампания срещу незаконната търговия с кучета - “Малко. Бързо. Болно.”