Историята на кученцето Арес, с 4 деформирани лапички, трогна сърцата на много хора в България. Още от бебе той е вързан за синджир и животът му е бил ограничен само в движение до няколко педи. 

От жизнерадостно, гушкаво същество, той се превръща в животинче с деформирано тяло.

Арес все още е малък, но има много проблеми. Страда от тежко недохранване, дирофилариоза, а четирите му крачета са силно деформирани. Той не е имал възможност да се движи и да развие мускулите и ставите си. 

Снимка: Lemonade Create/Animal.Rescue.Sofia

Повече информация за Арес и как може да се помогне може да видите тук

Малко преди да навърши годинка, Арес попада под грижите на Animal Rescue Sofia. Специалистите от приюта са се погрижили той да бъде прегледан от кардиолог и да му бъде направена ехокардиография. Предстоят му още лечение от дирофиларията, рентгенови снимки и среща с ортопед. Евентуалното му лечение ще включва и ортопедични операции - по една за всеки крак.

Към момена Арес се чувства добре, споделят от Animal Rescue Sofia.

"Все още не може да се нарадва на редовното хранене и вниманието. Посети специалист кардиолог и му беше изготвена схема за лечение на дирофилариозата. За щастие, не е в напреднал стадий и червеите не са увредили сърцето много, а това означава, че можем да пристъпим и към действия за ортопедичните му проблеми. Първият етап ще бъде корекция на предните, силно деформирани лапи. Обикновено при нужда от операции на двата предни крайника, ортопедите ги правят един по един, за да може кучето все пак да използва временно единия крайник, докато оперираният зараства."

При Арес обаче е по-сложно. Лапичките му са толкова изкривени, че ако единият се изправи, другият ще остане значително по-къс и няма да може да стъпва на него. Случаят му е наистина сложен и затова кучето е в очакване на среща с един от най-добрите ортопеди в България - д-р Владислав Златинов. 

Снимка: Lemonade Create/Animal.Rescue.Sofia

Междувременно се полагат грижи да бъде стабилизирано общото му състояние, анемията, появила се вследствие на недостатъчното и лошо хранене, дерматит, заради мърсотията, в която е живял и ушна инфекция. При пристигането си в приюта той е бил силно опаразитен с глисти и бълхи, но това вече е в миналото.

Историята на Арес трогна много хора, които пожелаха да му помогнат чрез парични преводи и друг вид дарения. От сладкарско ателие "Работилничка за сладки моменти" в София също не остават безучастни и се включват по креативен начин. Те приготвят вкусни и красиви шоколадови лапички, а бройките бяха изкупени и резервирани за часове.

Снимка: Lemonade Create/Animal.Rescue.Sofia

"Ние вярваме в чудеса. Вярваме също, че заедно ги случваме", споделят от сладкарското ателие. 

Това не е първият случай, в който сладкарите помагат, влагайки страст и майсторство. Но определено каузите с животни са им на сърце. 

Повече информация за Арес и как може да се помогне може да видите тук