- Мамо, искам да си вземем котка майка, куче, кон и делфин.

Чувам това за пореден път. "Аз!" - това пък е отговорът, който за пореден път ми дава на въпроса кой ще се грижи за тях. Тя понякога не може да си забърше дупето добре и има нужда от столче, за да стигне чешмата, но иска да поеме отговорност за още 4 живи същества. Не, тя не иска отговорността! За нея дори не се сеща. Тя иска животни у дома, защото в малката й руса главица присъствието им е свързано само с игра и гушкави моменти. Това е и първото разминаване, което всеки родител трябва да изглади, преди да вземе животно на детето си. Ето и какво реално е добре да направи всяко семейство с деца, преди да иде и да плати 400 лв. за сладко подскачащо кутре от зоомагазина. 

Неделя сутрин. Дъщеря ми се буди рано-рано сама. Ще ходим в приют за бездомни кучета и е нетърпелива. Тя е на 5, аз на 38 г., но този път тя ме води. Вече е ходила, аз - не. 

До приюта за бездомни кучета "Фермата" в Горни Богоров се стига по тесен път, осеян с дупки. Някак естествено не повдигаме вежда от  това - по уличките около 5-те кьошета в София има кратери, какво остава за места извън столицата. Паркираме край метална, керемидена на цвят ограда. Клетките с безброй кучешки истории са зад нея.

Снимка: Росица Николова

Ако детето ви иска кученце, непременно го заведете първо в приют за кучета. Тук може да бъдете доброволци, като разходите кученцата в двора и им донесете храна. Разбира се, всякаква друга помощ е добре дошла - финансова, техническа, за приемна грижа и т.н. 

Animal Rescue Sofia е организация, работеща за решаването на проблема с бездомните кучета и котки. С помощта на хиляди хора създават приют "Фермата", където 200 кучета получават медицинска помощ и грижа 365 дни в годината. Там винаги са отворени за посетители и осиновители. Не се финансират от държава, община или друго, а само от дарители. 

Снимка: Росица Николова

Носим голям пакет кучешка храна, който стоварваме до останалите 5, които са донесли други доброволци. Хубаво е да носите и някакви други дребни лакомства - бисквитка или хапки, ако искате да разходите куче, защото това е добра първа стъпка за запознанството. Ако идвате за първи път, хората от приюта ще ви запознаят с основните правила тук. Те избират кое животно да разходите, според нрава и размерите му. Ако сте с дете, ще се постараят да ви връчат повода на куче от по-дребна порода, което е социализирано. Ние получаваме Ружа и Щрудел. 

Снимка: Росица Николова

Ружа е домашно куче от село Медковец. Простреляна е във врата, пред вратата на "дома" си. Напълно парализирана и в напреднала бременност, тя остава там няколко дни, докато е чакала помощ от "своите" хора. Не я получава. За щастие, й помагат чужди хора. На бременната Ружа е направено секцио, защото е парализирана и не може да се справи естествено с това усилие. Така на бял свят се появяват 4 кутрета. После остават само две. Ружа е диагностицирана с ерлихиоза и анаплазмоза, а кутретата й са болни по рождение. Отглеждат ги ръчно с приюта, защото Ружа не успява. 

Снимка: Росица Николова

С течение на времето и с много грижи и любов, Ружа успява да проходи. Днес, ако не знаете историята й, няма и да забележите нещо по-различно в походката й. Тя е любопитна, лакома, обича да се гали, малко страхлива, послушна и отзивчива. Обитава една клетка с още две други кучета, дребни като нея. Едното е се казва Щрудел и е най-кроткото и любвеобилно кучена света. Другото е мързеланко с проблеми с едното краче.

Ако детето ви иска куче, сега е точният момент да се запознае с отговорността за това. Ще види нуждата им от разходка, от хранене, от вода. Ще види, но и помирише също така екскрементите, които кучето оставя след себе си. Това също е отговорност на стопаните, особено когато се случва в парка или на друго обществено място. Добрата новина е, че все повече стопани на кучета не излизат без задължителните пликчета за прибиране и почистване на елиминациите след животните. 

Снимка: Росица Николова

Разходката на кучета не е лежерно редуване на ляв с десен крак. Кучетата са любопитни, лакоми, дърпат се, теглят ту на ляво, ту надясно, лаят по други кучета, цапат в локвите и калта, скачат върху теб, миришат, лигавят се, ако ги галиш, по дланта ти полепват косми... Същевременно ще те погледнат с такива големи и дълбоки очи, че с лекота и само за миг ще забравиш всичко това. Важно е обаче да си го видял! Да е минало пред очите ти, през съзнанието ти, право в сърцето ти и да е станало част от деня ти. Само тогава може желанието ти да е ясно и истинско. Само тогава то ще бъде ли твоята мисия и твоята обич.

Снимка: Росица Николова

Детето трябва да разбере, че може да се наложи да отложите купуването на ново колело или рокля, защото кучето има нужда от храна или операция. Детето е добре да научи, че космите ранното ставане за разходка, повръщането по плочките и сдъвканите нови обувки ще бъдат част от ежедневието му и няма да са изключения. И ако намери това за естествена част от ежедневието си и може, с ваша помощ и с времето, да нареди приоритетите си, то ще бъде най-щастливото дете, с най-щастливото куче. 

Няколко разходки на бездомни кучета в приюта бяха достатъчни на дъщеря ми, за да стигне до заключението, че предпочита да идваме по-често тук, да носим храна за всички, да развличаме, галим и социализираме различни животни, да даваме по малко на повече, отколкото да заведем вкъщи само едно. Защото, ако този избор е осъзнат и с емоция, животното никога няма да остане само едно...

 


Тя се казва Принцеса - така изглежда в дома си (ляво) и след като от приюта са се погрижили за нея. Може би е вашата принцеса?