На 30 ноември българският народ почита св. Андрей. Именно Андреевден слага началото на зимните празници за всички християни по цял свят. Наричат св. Андрей Първозвани, защото пръв бил повикан от Христос да стане негов ученик.

Апостолът е проповядвал по българското Черноморие и се смята за основател на епископията в Одесос (Варна). После се отправил към днешна Украйна и Русия, затова е и един от светците-покровители на Русия.

Св. Андрей е небесен покровител и на Шотландия, където денят му е национален празник. Според една от легендите връзката на апостола със Шотландия датира от времено на император Константин.

Той поръчал мощите на апостола да бъдат преместени от гръцкия град Патра, където светецът бил  разпнат, в Константинопол. Но корабът поел в обратна посока. Страшна буря го застигнала и след много дни на лутане без посока бил изхвълне на бреговете на източна Шотландия.

По народен обичай се счита, че от този ден нощите започват да се смаляват и дните да нарастват, наедряват. Затова и в някои райони на страната празникът е наричан Едреевден. Ден, в който слънцето помръдва “както пиле в яйце”, т.е. по малко денят се увеличава колкото просено зърно. Макар и нищожно малка, надеждата за светлина внася ведрина и щастие в душите на хората.

По стара българска традиция, в навечерието преди празника или в ранното утро на Андреевден, жената в семейството вари фасул, леща, жито, царевица, овес или ечемик. Според вярванията, посевите ще наедреят и годината ще е плодородна, ако традицията се спази и всички в къщата ядат на този ден вариво.

Младите булки взимат наедряло варено зърно и го хвърлят в камината – нагоре, за да растат високо всички житни растения, а невестите да едреят със здрави рожби. 

Из някои части на страната съществува поверието, че св. Андрей надвил в борба мечка и я впрегнал в ралото си и с нейна помощ изорал цяла нива. Затова българите наричат този ден и "Мечкинден", а св. Андрей - господар на мечките.

Легендата разказва още, че св. Андрей единствен от апостолите нямал празник, та възседнал една мечка и отишъл при Бога. Господ му казал: “Който тебе не празнува, да го язди твоя кон!”.

Затова на 30 ноември в определени региони на България варят царевица и я прехвърлят през комина, като викат: “На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и човеците.”

На Андреевден не се захваща къщна работа и не се пере.

Честито на всички именници! - Андреа, Андрей, Андрейка, Андриян, Андрияна, Андро, Дешка, Първан, Силен, Храбрин, Храбър.