Великден свързваме с ритуали като боядисване и борене с яйца за здраве. Даваме си надежда за новото начало, хапваме вкусни козунаци и споделяме мигове със семейството.

Има обаче любопитни подрибности, които не знаем за Великден

  • Сантра: Пролетта е сезонът, в който съм изпълнена с позитивна нагласа към живота
  • Петуниите - какво да направим, за да цъфтят обилно?
  • Защо денят след Великден се нарича разтурни понеделник
  • Чудесно знамение: Дъга на Великден!
  • Великденски грим със сварено яйце - за перфектно нанасяне на фондьотена (ВИДЕО)
  • Пясъчна фигура на Исус Христос край морето, навръх Великден - над нея изгря дъга (СНИМКИ)
  • Веси Бонева на рождения си ден: Рисувам, пошивам като баба, правя бижута. Давам рестарт на живота си
  • "Признай си, че си женен за ангел!" - Ернестина Шинова и Андрей Слабаков
  • Боядисване на яйца с цветя и люспи лук
  • Агнешко с мед и горски билки

1. Много хора се чудят защо яйцата са основна храна и символ за Великден. Всъщност яйцето е възприемано като древен символ на плодородието.

2. В Украйна боядисването на яйцата се нарича писанка. Традиционното действие на писанката се извършва с помощта на восък и бои, но този колоритен обичай се разпространява извън страната едва след идването на украинските имигранти в САЩ.

Снимка: iStock

3. Американците харчат близо 2 милиарда долара за великденски бонбони. Това прави Великден вторият по големина празник на бонбоните след Хелоуин, според проучване на Do something.

4. 70% от закупените великденски бонбони са шоколадови, според според проучването.

5. Първото шоколадово яйце в Обединеното кралство е произведено в Бристол през 1873 г. През 19 в. семейство Фрай от Бристол управлява най-голямата фабрика за шоколад в света и произвежда първото шоколадово яйце през 1873 г. Две години по-късно, през 1875 г., Cadbury's произвеждат първото си великденско яйце.

6. Историята за великденския заек идв от предхристиянска Германия. Смята се, че заекът е символ на езическата богиня на пролетта и плодородието. С разпространението на християнството в Европа езическите традиции се смесват с християнските празници и Великденският заек слага гнездо с шарени или шоколадови яйца за децата, които са се държали добре на Великден.

Снимка: iStock

7. „Търкаляне на великденски яйца в Белия дом" се събитие в семейството на президента на Съединените щати от 1878 г. насам.

8. Най-голямото великденско яйце тежи 7 200 кг. Произведено е в Италия и е показано в търговския център La Acciaierie в Corte Nuova.

9. В Германия е незаконно да се танцува на Разпети петък. Тогава започва великденският уикенд, в повечето провинции на Германия е забранено да се танцува на обществени места. Дори столицата на европейските клубове Берлин се превръща в място без танци от уважение към религиозния ден.

10. В Норвегия популярна традиция е да се четат криминални романи по време на Великден.

11. През 2007 г. великденско яйце е продадено за 9 милиона паунда. Вероятно това е най-скъпото яйце в света. Той е с многоцветен петел, който на всеки час изскача от яйцето и размахва криле, след което кима три пъти с глава.

12. От 50-те години на миналия век за германците е традиция на Разпети петък да ядат за вечеря бретцел и твърдо сварено яйце.

Снимка: iStock

13. Плетените кошници на Великден са символ на птичите гнезда, които се появяват на пролет и са символ на новия живот.