В днешно време децата растат толкова бързо, че преди да успеете да им отделите достатъчно време, те вече са пораснали и са се отдалечили от вас. За да не пропуснете ценните години, в които се оформят като личности и за да бъдете част част от живота им завинаги, е нужно да прекарвате повече време заедно и да участвате в нещата, които са им интересни.

Ето няколко прости начина да се сближите повече с детето си:

  • Излизайте заедно – когато искате да прекарате повече време със съпруга си, обикновено излизате заедно. По същия начин излизайте и с детето си, когато желаете да му обърнете повече внимание. Без значение дали ще го правите веднъж седмично или месечно, това ще бъде ваш малък ритуал, който със сигурност ще ви сближи. Хапнете пица или отидете на сладкарница – това е идеална възможност да разговаряте с детето си. Така то няма да се чувства като на разпит, а и вие ще си починете от ежедневните задължения.
  • Забавлявайте се сред природата – не е нужно да чакате някакъв празник, за да си направите малък пикник. Отидете на семеен излет извън града. Изберете си голяма поляна, из която да тичате и играете с децата си. Ако са достатъчно големи, карайте колела из околността. Не забравяйте да си вземете фотоапарат, за да увековечите веселите моменти, за които винаги ще си спомняте с радост.  
  • Гледайте филми заедно – без значение дали ще бъдат анимации или филми от рода на „Хари Потър”, седнете до детето си и гледайте с него. Най-добре е цялото семейство да се събира пред телевизора с пуканки и напитки според сезона. Гледайте и научно-популярни филми, които ще подтикнат малките ви наследници да мислят, да бъдат любопитни и да задават въпроси.
  • Играйте заедно – Включвайте се в игрите на малчуганите. Ако детето ви обожава компютърните игри, седнете до него и играйте един срещу друг. Постарайте се да направите по-старомодните игри като „Монопол” и „Не се сърди човече” интересни за него, но се интересувайте и от новите забавления – трябва да бъдете съвременен родител, който е в крак с времето.
  • Разказвайте истории от живота си – децата обожават да слушат как някой им разказва, особено ако в историята участват хора, които познават. В зависимост от възрастта на сина или дъщеря си, разкажете интересна и смешна случка от детството си, от която ще си извлекат поука или споделете начина, по който сте се справяли с любовните проблеми в тийнейджърските си години.
  • Гответе заедно – отворете книга с рецепти и позволете на детето само да избере тази, която да приготвите. Купете необходимите продукти и влезте заедно в кухнята, за сготвите ястието, на което сте се спрели. Децата могат да ви помогнат, без значение на каква възраст са. Разбира се, трябва да внимавате какви задачи им възлагате. Ако са малки, нека измият зеленчуците, а ако са достатъчно големи, могат дори да ги нарежат. Дори и нищо да не излезе от новото ядене, всички ще се забавлявате и ще го помните дълго.
  • Разкрасявайте се заедно – Направете прическа на дъщеря си или оформете косата на сина си с гел или пяна. Мийте заедно зъбите си и не забравяйте да им казвате, че са хубави. Така ще им създадете добро самочувствие и ще имате повече време, за да се сближите.
  • Разменяйте си модни съвети - когато купувате дрехи на дъщеричката си, влезте в ролята на стилист и давайте съвети. Обяснете й, че трябва винаги да се облича подходящо за възрастта си и да се опитва да прилага модните тенденции според своя стил. След това нека тя да избере няколко дрехи за вас. Когато се приготвяте за излизане, позволете на малката да посочи с кои обувки да бъдете – така ще знае, че мнението й е важно за вас, което още повече ще заздрави връзката ви.
  • Пращайте SMS-и – когато децата ви са достатъчно големи, за да имат мобилен телефон, от време на време им изпращайте съобщения. Според тях това е готин начин за комуникация. Но не прекалявайте с майчинската любов и загриженост в SMS-ите. Употребявайте някои от знаците, които те използват за поздрав или израз на обич като ХОХО (прегръдки и целувки), kiss (целувки), <3 (сърце) и др.
  • Разменяйте си музика – ако детето ви е по-голямо и особено ако вече е тийнейджър, вероятно прекарва по-голямата част от времето си, слушайки музика. Постарайте се да разберете кои са любимите му певци и групи, каква музика харесва изобщо и се включете със свое мнение. Уговорете се всеки от вас да състави класация на любимите си песни и ги разменете. Така ще запознаете детето си с музикалните икони от вашето време и в замяна ще добиете представа за съвременните изпълнители. Това ще ви приближи до неговия свят и ще го накара да ви смята за „куул” майка.