Пролет е. Сезонът на възраждащата се природа. Цъфналите дръвчета насищат въздуха с нежния си аромат. Пойните птички запяват първите си любовни канцонети. Светът става по-хубав, жизнерадостен и цветен. По-вълшебен от всякога. А лъчите на пролетното слънце закачливо ни подсещат, че е време за забавление. Ето няколко идеи как да разнообразим ежедневието на децата си и през тези така дългоочаквани дни на пролетта:

1. Посадете дръвче

Няма по-хубаво усещане за едно дете от това да почувства, че е значимо. А каква по-добра идея от това да запретнете заедно ръкави, да излезете на двора или близкия парк и да посадите дръвче. Един красив и съзидателен акт, който ще възпита у мъничето ви любов и уважение към възраждащата се природа. Благороден жест, който ще отвори сърцето и очите му за всяко живо създание на планетата.

2. Играйте заедно навън

Ако още е твърде малко, за да играе с връстниците си навън, организирайте времето си така, че задължително да отделяте час-два за игри навън с детето си – ритайте топка, тичайте след саморъчно направеното хвърчило, пускайте хартиени самолети, играйте на гоненица, отидете на излет в планината. Старайте се да държите малчугана колкото се може по-дълго време далеч от компютъра, таблета или телевизора у дома. Постепенно култивирайте у него любов към природата и задружните игри навън с приятели.

 

3. Постройте къщичка за птици

У всяко дете живее поривът към творчеството. То все иска да пипне нещо, да го завърти, да го проучи и да го пресътвори. Децата обожават да наблюдават и да се учат от големите. Ето ви една идея – измайсторете си саморъчно една или няколко изящни малки къщички за птички. Оцветете ги, влейте им веселие и жизнерадост. Окачете ги на клон и вижте колко бързо ще намерят в тях подслон пойните хвърковати събратя.

 

4. Гледайте облаците

Един очарователен начин да провокирате интереса на малчугана към всичко наоколо, към чудесата на заобикалящия ни свят, е като му посочите… облаците в небето. Разгадавайте заедно фигурите, които те наподобяват с формата си. Там е летящият грациозен пегас от приказките, там са и русалките, и драконите, там са всички нереални и реални обитатели на планетата. Стига само да имате желание, и ще ги видите.

 

5. Рисувайте с тебешир

Една от най-големите страсти на децата е рисуването. Дайте им само един молив в ръка и те ще сътворят чудеса от него, където им падне – по стени и прозорци, под маси и дивани и дори върху дрехи. По-добрият вариант обаче е да излезете с малкия художник навън. При това не с празни ръце, а с тебешири – колкото по-шарени и цветни, толкова по-добре.

6. Посетете зоопарка

Запознайте мъника с красивото оперение на пауна, кимнете с глава на слона, махнете с ръце на маймунките. Посещението в зоопарка откъсва, макар и за момент, и нас, големите, от ежедневните грижи, а на децата ни – доставя най-радостни и слънчеви емоции.

7. Излезте на фотосафари

Метнете фотоапарата на рамо и бегом на лов за пролетни фототрофеи. Уловете на лента красивия свят навън. Пролетта е най-подходящото време за това. Научете мъника да снима, да наблюдава света край себе си, да му се възхищава. И всичко, което го е развълнувало и впечатлило, да запечатва върху фотографската лента. Това ще е едно прекрасно приключение за него, което ще го дари с много приятни емоции и познания.

8. Идете на пикник

Пролетният пир сред природата е чудесен начин да прекараме деня с най-скъпите си хора и да го направим още по-красив и вълнуващ за децата си. Домашните банички, бабините сладки и зелената салата пък се услаждат още повече и придобиват неописуемо вълшебен вкус под клоните на цъфналите пролетни дървета.

9. Посетете ботаническата градина

Посетете ботаническата градина в града и запознайте малкия любопитко с някои видове дървета, храсти и цветя. Не изпускайте мига, когато навън цъфнат люляците, а вишневите дръвчета обагрят с нежните си цветове сивите улици. Насладете се на този вълшебен момент максимално и с цялото си сърце. Той и без това е толкова кратък.

 

10. Разпъне палатка в задния двор

Не е нужно да изпращате мъника на лагер или да пътувате на далеч, за да се радвате на откритото звездно небе. Достатъчно е, ако все още нямате, да се снабдите с палатка и да я опънете в задния двор. Това определено ще извика възторг у малкия авантюрист и ще дари с бурни радостни емоции цялото семейство.