Тази лятна зелена салата е изключително полезна, тъй като зелените листа на марулята, на градинската къдрава салата, на роколата и т.н. доставят така ценната фолиева киселина. Известна още като витамин В9, тя понижава риска от сърдечно-съдови заболявания. Изключително важна е и за всички бъдещи майки, тъй като помага за развитието на тъкани на бебето и, което е най-важното, предотвратява риска от заболявания на гръбначния стълб. Другият основен витамин, на който са богати зелените листа е витамин К. Той пък играе съществена роля в кръвотворенето. Може още много да се говори за здравословните качества на зелената салата, но в случая по-важно е как да си приготвим една такава свежа вкусотия.

Продукти за 1 голяма салата:

1 маруля
1 градинска къдрава салата
1 вр. пресен лук
1 сноп репички
1 голяма краставица
2 домата

За дресинга:
4-6 с.л. зехтин
1 кофичка кисело мляко
1 с.л. кафява захар
1 ч.л. балсамов оцет
Сол на вкус

Приготвяне:

Салатата и марулята се измиват и нарязват на възможно най-тънки лентички. Нарязват се и пресният лук, репичките, краставицата и доматите. Смесват се с в голяма купа и се обливат с добре разбития дресинг.

Тази свежа лятна творба се поднася в чиния върху лист от маруля. По желание, за по-плътен вкус, може да се сервира с настъргано сирене гауда.