В оригинал тази супа се нарича студен литовски борш. Може да се приготви с разнообразни продукти - краставица, зелен лук, картофи, зеле, чесън, майонеза и т.н. Преди да се сервира се поставя в хладилника и се консумира студена.
Нашата интерпретация обаче e лесна за приготвяне топла супа - по-подходяща за студените дни.
Продукти:
1 средно голяма глава червено цвекло
2 картофа
4 твърдо сварени яйца
1 малка глава лук
кофичка кисело мляко
копър
сол
Приготвяне:
Обелете цвеклото , лука и картофите. Сложете ги да се сварят в леко подсолена вода, докато омекнат. Извадете ги и ги нарежете на едри парчета. Пасирайте с малко количество от бульона.
Разбийте киселото мляко с вилица и го разредете с останалия зеленчуков бульон. Овкусете със сол. Смесете с пасираните зеленчуци.
Яйцата нарежете на половинки или четвъртинки и добавете в супата. Декорирайте със стръкче копър. Може да нарежете част от него на дребни парченца и да поръсите върху супата за по-богат вкус.