Вкусно вегетарианско ястие, без глутен,което може да хапнете като основно или като гарнитура към нещо по-хранително.
За 4 порции
Необходими продукти:
700 грама картофи
1 1/2 с. л . зехтин
щипка морска сол и черен пипер (~ 1/2 ч.л.)
За пестото:
2 супена чаши (~ 130 г) пресен босилек (без стеблата)
2 скилидки чесън, нарязани (~ 1 супена лъжица)
3 супени лъжици сурови кедрови ядки или орехи
2 супени лъжици (30 мл) лимонов сок
1 1/2 супена лъжица (5 г) хранителна мая
2-3 супени лъжици (30-45 мл) студено пресован зехтин
щипка морска сол и черен пипер
Измийте картофите и ги сложете в голяма тенджера, покрити с вода. Оставете да заври на силен огън. След това, оставете (15-20 минути) на средно висока температура, за да се сварят добре. постигне по-ниска вари.
Направете пестото като добавите босилек, чесън, ядки, лимонов сок и хранителна мая в пасатор. Сипете 2-3 супени лъжици зехтин и пасирайте, докато се получи гъста паста. Може да добавите малко вода, за да направите соса малко по-рядък. Сложете в малка чиния за сервиране и се оставете настрана.
Загрейте фурната до 230° С. наредете картофите в тава, върху пергаментова хартия. Ако картофите са малки и меки, може да ги смачкате с дъното на тенджерата. Всички по-големи картофи, нарежете първо на половинки, след което смачкайте.
Поръсете картофите с 1 1/2 супена лъжица масло и подправете с щипка сол и черен пипер. Печете 20-25 минути или докато станат хрупкави и златисто кафяви.
Гарнирайте се със ситно нарязан босилек или магданоз и кедрови ядки (по избор).