Вкусни и пикантни, макароните са бързи за приготвяне, здравословни и лесно се съчетават с всякакви други вкуснотии – месо, риба, морски дарове, зеленчуци и т.н. Засищащите и питателни сосове към тях придава неописуем чар и вкусов колорит на всяко едно блюдо с паста.
Къри паста с пилешко по тайландски
Продукти:
сол на вкус
2 с.л. олио
2 с.л. къри паста
2 л. домашен пилешки бульон
2 с.л. рибен сос
2 с.л. захар
сокът на 1 лимон
2 пилешки гърди без кожа, нарязани на половинки
400 г оризови тънки спагети
щипка босилек
китка магданоз и/или няколко листенца мента
1 връзка пресен див лук, ситно нарязан
Приготвяне:
Изпържете пилешките гърди в голям тиган. Добавете кърито и пържете 2 минути, докато леко се зачерви. Прибавете рибения сос, лимоновия сок, захарта и пилешкия бульон и разбъркайте добре.
В гореща вода за 10 минути или според указанията на опаковката накиснете оризовите спагети, отцедете ги добре и ги прибавете към пилешките гърди и соса. Прехвърлете ястието в затоплени чинии и поръсете подправките и ситно нарязания лук. Сервирайте веднага.
Спагети със зеленчуци за двама >>
Миди с лингуини, чесън и домати
Продукти за 4 проции:
400 г макарони лингуини
400-450 г миди
2 с.л. зехтин
1 средно голяма червена глава лук
4 скилидки чесън, счукани
щипка лют червен пипер по избор
4 с.л. сухо бяло вино
250 г чери домати
3 с.л. сметана
1 с.л. кора от лимон и 2 с.л. пресен сок от 1 лимон
китка пресен магданоз, нарязан на ситно
Приготвяне:
Сварете лингуините в тенджера с подсолена вода (или в зеленчуков или пилешки бульон) за 6-7 минути, докато омекнат. Междувременно загрейте зехтина в голям тиган. Добавете последователно чесъна, виното, доматите и мидите. Варете на слаб огън за 4 минути. Добавете сметаната и загрейте внимателно, за да не изкипи. Посолете на вкус.
Отцедете лингуините и ги прехвърлете в голямата купа за сервиране. Залейте ги с мидите и винено-чесновия сос. Накрая добавете ситно нарязания червен лук, пипера и поръсете с магданоз. Ястието е готово за сервиране.