Продължаваме с нашата вкусна разходка из националните коледни кухни по света. Днес на вниманието ви поднасяме три оригинални рецепти за коледни блюда от Русия...

Коледна гъска с вино от касис и печени ябълки

Продукти:
1 гъска
сокът от 1 лимон
1 глава лук
10 скилидки чесън
краве масло
3 с.л. доматено пюре
3 с.л. брашно
1 ч.л. сол
½ ч.л. млян черен пипер
вино от касис
плодчета касис и печени ябълки за декорация

Приготвяне:
Гъската се осолява и поръсва с черен пипер и сок от лимона. След 15 минути се намазва с маслото и поръсва леко с виното от касис. Слага се да се пече, като се покрива с алуминиево фолио. Изпечената гъска се изважда в топла чиния.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва леко, добавя се доматеното пюре и се пържи, докато сосът не се сгъсти. Добавя се брашното, сосът от печената гъска, солта, черния пипер и всичко се кипва. С този сос се полива патицата и се запича още 30 минути на тих огън. Сервира се, като се поръсва с нарязан на ситно чесън и при възможност и желание се гарнира с печени ябълки и червено френско грозде.

Снимка: samura.rubloggus-rozhdestvenskij

Руска салата "Оливие"

Докато в България я наричаме "руска салата", в Русия тя е известна под името "Оливие" (което идва от знаменитата салата на Люсиен Оливие) или "френска салата". Във Франция пък я нязовават "пиемонтска" (но вместо грах съдържа домати). В годините на глад след Октомврийската революция и последвалата гражданска война, повечето от основните съставки са заменени с по-достъпни и на практика днес т. нар. "руска салата" има твърде малко общо с първоначалната рецепта, която в основната си част и до днес е тайна.

Продукти:
240 г шунка
4 средно големи картофа
1 морков
4 яйца
1 глава лук
4 кисели краставички
1 кисела ябълка
1 купичка зелен грах
майонеза
сол
смлян черен пипер

Приготвяне:
Картофите се сваряват, обелват и се нарязват на кубчета. Морковите се настъргват, сваряват се и също се нарязват. Лукът се нарязва на много ситно, а яйцата и краставичките – на кубчета. Всичко това се смесва, добавя се граха и след това майонезата. Овкусява се и се разбърква. Салатата се поднася охладена.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos