Смокините са на нашата трапеза само за няколко седмици в годината, но вкусът им ни държи в плен и очакване и през останалото време. Срещата с узряла смокиня е любов от пръв поглед и богатата й същност никога няма да ви разочарова.

Въпреки, че сме свикнали да хапваме смокините сурови, на сладко или сушени (през цялата година), днес ще ви запознаем с няколко нови начина за извличане на аромат, цвят и сладост от добре познатия плод.

Смокини с козе сирене и мед
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Разрежете всяка смокиня на кръст, така че да се отвори като цвете. Във вътрешността поставете малко количество меко козе сирене. 4-5 капки мед ще довършат тази композиция и ще ви спечелят овации! Ако смокините са малки, срежете ги наполовина и поставете сиренето като шапчица.

Печени смокини с орехи

Както в горната рецепта, разрежете смокинята на кръст. Напълнете със счукани орехови ядки, посипете малко канела и завършете със щипка кафява захар. Изпечете на 200 С за 15 минути и сервирайте с цедено кисело мляко. Малките смокини може да подредите с разрязаната половина нагоре като покриете цяла тавичка и посипете орехите отгоре.

Пияни смокини

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Затоплете и кипнете 2 чаши червено вино. Пуснете смокините да се бланшират за 5 минути. Извадете и още докато са топли, сервирайте с топка ванилов сладолед.  Може да добавите супена лъжица сгъстен сок от нар или зърната от ¼ нар за да впечатлите и най-претенциозните критици!

Със съдействието на www.artofrealfood.com