Благодарение на изключителните си вкусови качества, следните продукти превръщат всяко ястие в кулинарен шедьовър.
1. Ряпа
В зависимост от сорта, стига и да е суров, този вълшебен кореноплод придава специфичен пикантен вкус и аромат на ястията. Подходящ овкусител е предимно на салати. Не забравяйте още, че консумацията на ряпа прочиства организма от токсини, влияе благотворно върху жлъчни и чернодробни проблеми, стимулира имунитета.
2. Пшеница
Пшеницата може да се използва както като заместител на ориза, боба и др. зърнени култури, така и като чудесна добавка към различни месни и зеленчуквои ястия. С присъствието си придава плътност и мекота на вкуса. Също така, пшеницата е богат източник на калий, калций и В-витамини. Съдържа и разтворими фибри, подпомагащи доброто храносмилане.
3. Магданоз
Чудесен овкусител, който с класическия си зелен аромат придава на гозбите приятен вкус с нежен аромат, какъвто само магданозът може да притежава. Дали ще е супа, яхния или печено, магданозът е универсалната съставка, която превръща всяко ястие в неустоимо изкушение. Освен тове е и много здравословен. Благодарение на високото си съдържание на витамин С, той е мощен имуностимулатор.
4. Целина
Целината е идеален овкусител за всяка супа и салата. Притежава плътна текстура, като придава на блюдата фина горчива жилка, примесена с мек и свеж вкус. Целината има свойството да топи килограмите и да се грижи за нашето младежко излъчване.
5. Зеле
Поднесено сурово или след топлинна обработка (пържено, печено, сварено), зелето е прекрасна гарнитура на всяко месно ястие. Богато е на витамин С и сяра - "минералът на красотата", който предпазва черния дроб и има антиканцерогенни свойства.
6. Пилешка кожа
Хрупкава и подправена със сол и черен пипер, пилешката кожа може да се превърне в чудесна добавка към всяко зеленчуково ястие. Сложете я като гарнитура към сандвич с бахар, сирене, пипер, лук и зеле, и ще останете възхитени.
7. Сладки картофи
Картофите са едни от най-вкусните зеленчуци. Може да ги използвате по много и различни начини на закуска, обяд или вечеря. Те са много здравословни и се отличават с високото си съдържание на въглехидрати. Поднесени самостоятелно с малко сол и зехтин или като гарнитура към месно ястие, сладките картофи са любима съставка на най-добрите готвачи и на всички кулинари по света.
8. Яйчен прах
Богатите на протеини яйца съдържат всички 8 незаменими аминокиселини, което обяснява благотворното им въздействие върху всичко: от кожата и косата до костите и мускулите. Благодарение на високата си концентрация на белтъчини и ниските количества мазнини и въглехидрати, яйчният прах е прекрасна добавка към сутрешния шейк. От яйчен прах може да си приготвите и неустоими сладки или соленки, които ще ви заредят с енергия и настроение през целия ден.
9. Сол
В основата на всяко ястие стои именно солта. Не случайно наричат солта „вкусът на живота”. Няма рецепта без участието в нея на щипка сол. Стига да не е в прекалени количества, леко посоленото ястие е достатъчно, за да ни засити и тонизира.
10. Оцет
Оцетът е съставка, която благодарение на силно уханната си киселинност, участва в балансирането и усъвършенстването на вкусовите качества и придава по-ярък и пикантен аромат на голяма част от ястията. Помага за поддържането на здравословно алкално ниво на рН в организма.
11. Аншоа
Това се малки, сребристи и лъскави рибки, които се отличават със специфичния си вкус, който ги превръща в чудесна съставка към голям диапазон ястия – сосове, супи, салати, сандвичи, паста, пица и др. Те подобряват вкусовите качества на гозбите по начина, по който резен лимон би ги освежил. С присъствието на аншоа блюдата придобиват още по-неустоим и завладяващ вкус. Taзи мopcкa pибa e чудесен изтoчник нa витaмин D, кoйтo peгyлиpa oбмeнa нa кaлций и фocфop в opгaнизмa.