Ежедневието с малки деца у дома може да бъде доста хаотично, което означава, че почистването на стотиците играчки в къщата вероятно е последното нещо в списъка ви със задачи. Въпреки това, както всичко останало, тези предмети също се нуждаят от специално внимание, за да се гарантира, че са безопасни и чисти за игра на децата.

Добрата новина е, че можете лесно да почистите много видове пластмасови строителни блокчета. Бернд Гласл, специалист по почистването от германската Индустриална асоциация за грижа за тялото и детергенти (IKW), съветва дори да перете някои видове в пералнята си.

Задайте програма с максимална температура 30 градуса по Целзий и програма за фини тъкани, коприна или вълна, например.

Използвайте течен перилен препарат, а не прах.

Снимка: iStock

"За да предотвратите изплъзването на малки предмети между барабана и корпуса на пералната машина, поставете блокчетата в калъфка за възглавница или завивка с цип, която може да служи като голяма мрежа за пране", казва Гласл.

Съветите му обаче не се отнасят за всички продукти. Производителят на играчки Lego съветва родителите да не използват перални или съдомиялни машини. Те също така трябва да се въздържат от използване на фурни, микровълнови печки и сешоари при почистване на Lego, а дори сушенето им на топла слънчева светлина може да промени формата на блокчетата, казват от компанията.

Вместо това ви съветваме да почиствате частите на Lego на ръка с вода и мека кърпа или гъба. Уверете се, че водата не е по-топла от 40 градуса по Целзий. Най-добре е да добавите мек почистващ препарат към водата и след това да изплакнете блокчетата с чиста вода, казват от Lego.

Също така избягвайте машинното миене, ако почиствате дървени блокчета.

"Лакът може да се олющи, а небоядисаното дърво може да стане грубо", казва Стъкъл. Той казва вместо това да се използва леко влажна кърпа или суха, ако това се окаже достатъчно.

Производителят на играчки Синдибаба препоръчва да се използва чист оцет или ябълков сайдер, разреден с вода, за дезинфекция на боядисани и небоядисани дървени играчки, особено на по-малките, пише още БГНЕС. Избягвайте обаче да използвате дезинфекциращи кърпички и почистващи препарати за дърво, тъй като те могат да съдържат токсични вещества.