Как се отглеждат кокошките, снесли яйцата, които купувате в магазина и как да изберете яйца от щастливи кокошки за празника и за ежедневието си? От международната организация за защита на животните "Четири лапи" дават четири съвета за по-хуманен Великден.  

Съвет 1: Мислете като… кокошка

Кокошките имат нужда да почистят перата си, за да ги направят по-здрави и чисти и да прогонят насекомите. Правят го като ровят дупки в земята и се търкалят в праха. Процедурата за тях е толкова естествена, колкото е за нас да си измием косата. Кокошките имат силна нужда да се движат, да разперват криле и да участват в екипни дейности заедно с приятелите си. Изпитват вътрешна нужда да кацат на високо – това идва от далечното минало на вида. Освен това, кокошките търкалят яйцата си редовно, за да ги затоплят от всички страни.

 

Съвет 2: Бъдете наясно със системите на отглеждане 

Има алтернативни (0, 1, 2) и клетъчни системи (3) на отглеждане. Алтернативните системи на отглеждане включват биологично, свободно и подово отглеждане. Биологичното, свободното и подовото отглеждане на кокошки позволяват на кокошките да се движат, да социализират и да извършват естествени за вида си действия, които ги правят щастливи. 

При биологичното отглеждане се създават условия, близки до естествените с открити и закрити помещения. Фуражът трябва да е био сертифициран, не трябва да съдържа пестициди, антибиотици и синтетични добавки.

При свободното отглеждане също има достъпно открито пространство за игра. Осигуряват се места за кацане, гнезда и прашни бани.

При подовото отглеждане кокошките се отглеждат на затворено, има хранилки, поилки, подова повърхност с постеля. Максималната гъстота е девет кокошки на кв. м използваема площ.

При клетъчното отглеждане птиците се отглеждат в клетки и разполагат със 750 кв. cм, където нямат никаква свобода на движение, а местата за кацане са трудно достъпни заради ограниченото пространство. 

Съвет 3: Гледайте етикета и направете хуманен избор

Всички пресни яйца в търговската мрежа трябва да бъдат етикетирани. Етикетът включва информация относно условията на живот на кокошките. Кодът, отпечатан върху яйцето започва с цифра, указва метода на отглеждане на кокошките носачки. Маркировката е както следва:

 • 0 - биологично
 • 1 - свободно
 • 2 - подово
 • 3 - клетъчно

Следват две букви, обозначаващи страната на произход, код на областта, в която се намира стопанството и накрая регистрационен номер на производителя, например 1BG15356. От "Четири лапи" съветват да избираме яйца от алтернативни системи за Великденската си трапеза – с код на етикета 0, 1 или 2. Там кокошките имат много по-голям шанс да осъществят естественото си поведение.  

Съвет 4: Всеки ден може да променяте света чрез продуктите, които консумирате. 

Всеки път, когато купувате яйца от алтернативни системи, подпомагате по-хуманно отношение към животните. Свободното и подовото отглеждане на кокошки им позволява да се движат, да социализират и да извършват естествени за тях действия, които ги правят щастливи. От "Четири лапи" призовават всички кокошки да бъдат отглеждат така и вярват, че това е възможно много скоро. До тогава – можете да избирате яйцата, които купувате внимателно, за да допринасят за по-добър свят за кокошките.

Снимка: iStock

Инициативата "Край на клетките", в която "Четири лапи" участват заедно с над 170 организации от цяла Европа, иска забрана на клетъчното отглеждане на селскостопански животни и преминаване към решения без клетки. След като над 1,4 млн. души в ЕС подписаха петицията, част от инициативата, в следващите месеци се очаква Европейската комисия да обяви решението си. Ако исканията бъдат приети, ЕК трябва да предложи промени в сегашния модел на отглеждане на кокошки, зайци, свине майки, пъдпъдъци - за един свят, в който хората живеят в хармония с животните.

 • Какво забъркаха в кухнята Божана от MasterChef и Екатерина от "Ергенът" (ВИДЕО)
 • Как известните българи посрещнаха Великден (СНИМКИ и ВИДЕО)
 • Калин Евтимов от "Бригада Нов дом" за семейните традиции на Великден (ВИДЕО)
 • Великденски грим със сварено яйце - за перфектно нанасяне на фондьотена (ВИДЕО)
 • Бавно печено агнешко с пресни картофи и розмарин за Гергьовден
 • 12 поверия за Великден, които е добре да знаем
 • 13 любопитни факта за Великден, които не знаете
 • Читатели на Ladyzone.bg: Показахте ни вашите боядисани яйца за Великден (СНИМКИ)
 • Великденските традиции по света (СНИМКИ+ВИДЕО)
 • Днес е Велика събота: Какво повелява традицията? (ВИДЕО)