Няма никакво съмнение, че приятната вечер на балкона или в двора може да се превърне в ожесточена битка между хора и насекоми, ако в личното ви пространство нахълтат неканените гости комарите. Съчетаването на градинарството с красивия ефект и аромат от растенията е чудесен и безопасен начин да се справите с нашествениците кръвопийици. Ето кои растения имат толкова остра и специфична миризма (не и за хората), че комарите не я понасят и бягат надалеч.

Лимонена трева

Снимка: istockphoto.com


Знаете ли, че в повечето свещи, които се използват за прогонване на комари, се влага именно етерично масло от лимонена трева? И това не е никак случайно, защото миризмата му е специфична и не се харесва на кръвосмучещите насекоми. Когато купувате готово растение или семена за засаждането му, търсете Cymbopogon nardus или Цейлонска цитронела, която всъщност съдържа етеричното масло, което не се нрави на комарите. Ако отглеждате тревата на терасата или на двора, имайте предвид, че лимонената трева предпочита шарена сянка, глинеста почва и е добре да се полива всеки ден.

Босилек

Снимка: istockphoto.com

Свойствата на босилековото етерично масло да прогонва комари все още се изследват, но отглеждането на растението е ефективен метод да се чувсгтвате защитени през летните вечери, докато си пиете коктейла или виното на балкона или в двора на къщата. Освен това от него можете да си направите прясно песто за паста. Босилекът обича слънчеви места и влажна почва, така че не забравяйте да поливате често.

Мента

Снимка: istockphoto.com


Още едно етерично масло, от което комарите бягат през глава, е това от мента. Отглеждането й в саксия или на двора не е никак лоша идея, защото и растението съдържа специфичната миризма, която не се харесва на хапещите насекоми. Ментата, също като босилека, се нуждае от много слънце и вода. Имайте предвид обаче, че ако я засадите на двора, рискувате тя да се разпространи навсякъде. Затова, като за начало, може да пробвате с няколко саксии около мястото, на което обичате да се събирате вечер с приятели.

Лавандула

Снимка: istockphoto.com


Ароматът на дъхавата лавандула се харесва на почти всеки. За щастие, комарите не я харесват и бягат от нея. Освен това тя дава не само прекрасно ухание, но и наситен лилав цвят, който може да е чудесно допълнение към останалите цветя в градината. Отглеждането й е лесно – обича слънчеви места. Внимавайте с поливането – 1 или 2 пъти седмично е достатъчно. Тя е многогодишно растение, така че ще може да й се радвате и следващите години след засаждане.

Коча билка

Снимка: istockphoto.com


Коча билка е растение, което действа като наркотик за котките. Все още не е известно какви са причините, но между 70-90% от котките започват да обикалят около растението, да се търкат в него, да го пазат или да се опитват да отхапят от него. Затова, ако имате котка, внимавайте с това кочата билка. За щастие, още едни животни не са безразлични към нея – комарите. Тя ги прогонва успешно, благодарение на силен аромат, който им влияе. Отглежда се лесно от семена и не е особено претенциозна към условията.