Етеричното масло от лавандула може да се използва в кулинарията, но по-широкото му приложение определено е за здраве и баланс. То е сред най-нежните етерични масла, както и едно от най-мощните лечебни средства. Намалява главоболието и тревожността.
Маслото има сложна химически структура и е с над 150 активни съставки, което обяснява неговата ефективност. Лавандуловото масло действа антисептично, противовъзпалително, противогъбично, антидепресантно, антибактериално, детоксикаторно, спазмолитично и антимикробно.
Съставки
- 4 стръка лавандула
- 6 бр. лимони
- 2 капка лавандулово масло
- 12 ч.ч. вода
- 1 ч.ч. пчелен мед
Начин на приготвяне
- 1. Сипете меда на дъното на каната и налейте водата. Бъркайте с лъжица, докато медът се разтвори.
- 2. Капнете етеричното масло.
- 3. Изстискайте сока от лимоните и го добавете в лимонадата. Може да сложите и от корите, които трябва да са по-едри.
- 4. Прибавете няколко стръкчета свежа лавандула.
- 5. Охладете лимонадата преди да я сервирате.
Втори вариант на лавандулова лимонада вижте тук: