Отличие за bTV и LadyZone.bg за приноса им за защита правата на жените.

На церемония в Градската художествена галерия на София, "Зонта България" връчи наградите "Жълта роза" на личности, които през годината са допринесли за овластяване на жените и издигане ролята и мястото им в България.

Сред отличените бяха президентът Румен Радев, генерал Венцеслав Мутафчийски, омбудсманът Диана Ковачева, Българският червен кръст, а също директорът на "Новини и актуални предавания" на bTV Антон Хекимян и Росица Николова, отговорен редактор на сайта ladyzone.bg, част от bTV Media Group.

„В Ladyzone много обичаме да разказваме лични истории на жени, особено истории, които са завършили успешно и показват, че жените наистина са били силни. А най-любимо ни е не да делим и разказваме за силния и за слабия пол, а за осъзнатите хора, които живеят със сърце и с любов“, каза Росица Тодорова.

25 ноември е обявен за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. Обявен е за такъв с Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г. 

Според проучване на УНИЦЕФ България всяко второ дете, под 18 г., в България се среща с насилие в живота си по някаква форма - физическо, кибер насилие, психологическо или друго. Децата, станали жерства на насилие, по-често започват да пушат, да пият или сами стават насилници.