Близо 300 дами и техните гости събраха над 80 хиляди лева за лаборатория за киберсигурност на Техническия университет в София по време на Бала на жълтата роза – ежегодното благотворително събитие на Зонта клуб „София“.

Ивелина Джамбазова, президент на клуба с мандат 2020-2022 година, обяви тазгодишната кауза, за която ще отидат всички средства, събрани на тържествената вечеря от търга, кувертите и томболата – оборудване на лаборатория по киберсигурност към Центъра за върхови постижения в Техническия университет. Специалността е сравнително нова за България, но навременна заради тормоза и изнудването на деца, а и не само, в интернет. Заместник-ректорът на Техническия университет по научната дейност доц. д-р инж. Лидия Гълъбова благодари за навременната помощ.

Снимка: Андрей Тилков

Ефирни балерини от Националното хореографско училище се отблагодариха на Зонта клуб София за помощта, оказана при ремонт на образователната институция с това, което могат най-добре - класически и народни танци.
Деветокласничката Лени Попова, Искрен Пецов, Владо Димов и Кристина Димитрова дадоха своя принос за танцувалното настроение на присъстващите, а водещият Богдан Томов беше на висота при провеждането на търга.

Снимка: Андрей Тилков

Патрон на събитието бе президентът Румен Радев, който поради неотложни задължения изпрати поздравителен адрес. Специално обръщение бе прочетено от името на кмета на София Йорданка Фандъкова.

За благотворителният търг щедри спонсори бяха предоставили ценни предмети, а водещият Богдан Томов с шеги успяваше да вдигне много цените в наддаването. Най-скъпо се продадоха ръчно рисуваната икона на Свети Серафим със сребърен обков, дарена от SSG – за 15 хиляди лева при начална цена 8700, както и сребърна шампаниера от началото на 20 век , близо 2 кг сребро, дарена също от SSG - за 15 000 лв., при начална цена 7300 лв.

Снимка: Андрей Тилков

Копието на тамплиерска сребърна монета от 1167 г., дарена от Велик приолат България при начална цена от 200 лева достигна до сериозните 1800, а рисунка с молив от художника-класик Васил Стоилов на характерните за него жени от село Герман, утрои цената си на 1500 лева. Иконата дарена от Светлана Тилкова - Алена бе спечелена за десетократно по-висока цена от началната и продадена за 2000 лв.

Снимка: Андрей Тилков

Останалите предмети от търга също получиха подобаващо парично изражение от щедри хора с добри сърца.

***
Зонта клуб „София“ и Зонта клубовете в българия са част от Зонта Интернешънъл – световна организация за жени лидери и изявени професионалисти, които работят за подобряване на положението на жените по света чрез обслужване и защита. Организацията има повече от 30 000 членове и над 12 000 клуба в 67 държави, а през 2019 г чества 100 годишният си юбилей. Зонта е неправителствена организация, генерален консултант към Икономическия и Социален съвет на ООН, консултант към ЮНЕСКО със статут на участник в Съвета на Европа.