Александра Тоник Алексиева е собственик на център за тибетска култура и медицина. В момента е и студент по рехабилитация. Преди това е работила дълги години в рекламния бизнес. Голямата й слабост обаче остава медицината и най-вече желанието да помага на хората. Животът й коренно се променя след няколко пътувания до Индия, както и след срещите й с Далай Лама. На последната среща с него, преди около 5 месеца, духовният водач на тибетците е говорил за четирите си ангажимента, които си е поставил - насърчаване на човешките ценности, насърчаване на религиозна хармония, опазване на тибетския език, култура и будистко наследство на Наланда, както и опазването на естествената среда на Тибет; и възраждането на древноиндийски знания - които отразяват алтруистичната му визия за бъдещето.

Днес говорим с Алекс за онези ценности заради, които пътят ти поема генерално различна посока. И за тайната на трансформацията - как и защо се случва промяната (гледайте видеото).

Снимка: Евгений Милов

"След 15 години стигнах там, откъдето тръгнах - от желанието ми да следвам медицина и всичко да е свързано с помощта, която оказвам на хората. Интересът ми към медицината като цяло никога не е угасвал", споделя Алекс.

Тя вярва, че когато човек тръгва по правилния път, нещата се случват - появяват се правилните хора, случват се правилните събития, така че да можеш да поемеш по пътя, който ти е предначертан. "Така изникна един курс по тибетска медицина, който аз записах. И започна моят път на трансформация", казва още тя и допълва:

"Човек се обръща към нещо различно, когато някаква идея узрее в него и той съзре смисъл в нея. Трябва да има някаква цел. За да тръгнеш да правиш нещо различно от това, с което си свикнал, трябва да обединиш енергиите, които съществуват във всеки един човек. Едната енергия непрекъснато те кара да изграждаш една стена около себе си, която те държи в зоната ти на комфорт - това, с което си свикнал. Другата енергия иска непрекъснато да чупи граници. Когато превалира енергията, която те държи в зоната ти на комфорт, не можеш да направиш крачката напред. Трябва да обединиш двете енергии, за да счупиш границите си и да тръгнеш. Трябва да имаш силна мотивация и да вярваш много в идеята, която искаш да осъществиш."

За постигането на целта, която си залагаме, са нужни упорит труд, постоянство, търпение, време и поставяне на приоритети, смята още Алекс: "Много е трудно да имаме всичко, трябва да сме готови да се откажем от нещо в името на целта, която гоним".

Тибетците вярват в преходността на нещата и това ги кара да бъдат спокойни и да не реагират бурно на каквито и да било събития в живота, тоест да приемат нещата така, както са се случили, защото знаят, че и това ще мине, казва Алекс.

Снимка: Евгений Милов

"Нашите умове са като едни маймунки - непрекъснато скачат, подскачат. И за да можем да ги укротим, трябва да успяваме да се фокусираме, да се концентрираме. А това става чрез медитация. Като медитация за всеки един човек може да е нещо различно - разходка в природата или четене на книга, но всеки трябва да намери тази дейност, която му помага да успокои този ум и да не реагира толкова бурно на нещата, които се случват в живота ни. Защото ние сме склонни да драматизираме, но всеки един човек се случват както хубави, така и много лоши неща и трябва да имаме сила и спокойствие да ги посрещаме спокойно".

Повече чуйте във видеото.

  • Диляна Стойчева: И най-модерната клиника не представлява нищо без хората, които работят в нея
  • Линда Александрийска: Един месец само с ръчен багаж и фотоапарат в Буенос Айрес - може! (СНИМКИ)
  • Една майка, преборила се детето й да ходи: Не исках да моля!
  • Диляна Денева: Когато осъзнаеш, че времето ти е ограничено, е безсмислено да бездействаш
  • Инес Субашка: Вместо да се бориш с тялото си, трябва да работиш с него (ВИДЕО)
  • Емилия Занкина, избрана за декан на университета "Темпъл" в Рим: В политиката не отиват най-добрите, а най-амбициозните
  • Симона Пейчева: Ако свикнеш, че когато има болка, можеш да си починеш, никога няма да надскочиш себе си (ВИДЕО)
  • Тайната - истории за силата на женския дух