Критичен към себе си в работата, безкомпромисен в отношенията си, почтен човек и достоен карловец. Големият български актьор Васил Банов в много лично интервю пред Диана Любенова за сцената, филмите, партньорите и учителите в навечерието на Коледа и поредният му филм "Чичо Коледа".

"Аз съм завършил мехнотехникум и имах класен ръководител, който е учил във ВИТИЗ - не го беше завършил, но имаше любов към театъра. Започнахме да правим пиеси", спомни си Банов.

"После се появи една великолепна жена – Лилия Сребрева. Тя вече вкара много от театъра и поезията в простия селянин Васил Банов", допълни той.

"Майка ми беше по-компромисен човек, беше по-готова. За баща ми това беше страшен проблем, за него аз трябваше да стана инженер във Варна", спомня си Банов реакцията на родителите му, когато решава да стане актьор.

"Ходих да кандидатствам във Варна, но не ме приеха, защото си загубих военната книжка. Баща ми си мислеше, че беше нарочно, но това не беше така", допълни той.

"За мен Иван Кондов е най-големият български артист. Най-важното нещо, което научих от него, е, че то не се играе - то се действа", заяви Васил Банов.

"Първите снимки бяха в "На всеки километър". С първия хонорар купих на майка ми пералня и на баща ми един сак. Те бяха горди и много дълго време си ги пазиха", спомни си той.

"Учих се от Георги Черкелов", спомня си началото на кинокариерата си той.

Вижте какво още сподели Васил Банов във видеото в сайта на bTV Новините.