Броят на разводите у нас расте. Според статистиката разводите през миналата година са с 11% повече от тези през 2020 г. Най-голям е делът на браковете, прекратени по "взаимно съгласие" - 65,5%, следват причините "несходство в характерите" - 21,7% и "фактическа раздяла" - 11,6%. Средната продължителност на брака у нас е 15,5 години.

“Това, което ми прави впечатление, е че има много разводи. Хората идват при мен, за да намерят партньор, намират го, създават деца, появяват се трудности и се развеждат. Това ми тежи много”, сподели пред Петя Дикова семейният терапевт и сексолог Наталия Кобилкина.

Тя подчерта, че обикновено, след като се появят децата, майката се вкопчва в тях и забравя за себе си и за партньора си.

“Всичко прави с това дете и забравя какво е било преди, накрая партньорът казва: Ние не сме двойка, а сме като комшии и просто живеем заради децата. Много е важно жената да помни, че преди всичко са били двойка с партньора си и йерархията трябва да се спазва – първо е мъжът, а после са децата”, добави Кобилкина.

“В моето семейство мъжът беше приоритет. Майка ми и баща ми винаги имаха тяхното време. Това е помогнало да имат три деца и сега шест внучета. Те продължават да си имат тяхното време дори и сега”, разказа тя.

„Мъжът понякога има по-малко права, отколкото домашният любимец. Жената трябва да излъчва нежност. Ако тя отсъства, то жената е като цвете без мирис. Често, като питам мъжете защо изневеряват на жените си, те ми отговарят, че партньорките им са студени и не им обръщат внимание“, разказа Кобилкина.

Вижте целия разговор във видеото горе.