Лекари са извадили 8-сантиметров червей от мозъка на жена в Австралия. Фрапантният случай е от преди година, но медицинските лица тепърва го коментират. 

ЧЕРВЕЯТ Е БИЛ ЖИВ

Изваден е от мозъка на 64-годишна жена. "8-сантиметра и се гърчеше. Това е невиждано за човек“, посочва  пред Ройтерс д-р Санджая Сенанаяке, специалист по инфекциозни болести. 

Жената е била диагностицирана с хипереозинофилен синдром. Той се характеризира с увеличени гранулоцити, които засягат костния мозък, а това води до дисфункция на органите.  

Доклад на медицински специалисти, публикуван от Националния център по биологична информация в САЩ, описва случая като резултат от мигрирала неврална ларва на Ophidascaris robertsi. В Австралия тези паразити живеят в Килимовите питон (Morelia spilota). Наричат ги още ромбов питон или австралийски диамантен питон.

Снимка: bg.wikipedia.org

КАКВО МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ ТОЗИ ЧЕРВЕЙ?

"Ophidascaris robertsi" е вид паразитен червей, които по принцип обитава вътрешността на влечуги. Този вид червеи принадлежи към групата на аскаридите (Ascaridida) - кръгли червеи. Тези паразитни червеи се хранят с разложили вещества или, като паразити във вътрешността на змии, използват тяхната хранителна среда. Те могат да причинят различни проблеми за змията, включително нарушения в храносмилателната система.

Различните видове паразитни червеи са специфични за домакините, върху които се развиват, и не могат да живеят или да се размножават в други видове, включително в човек. Въпреки това, в случай на изключително рядък и необичаен инцидент, при който паразитни червеи от животни  живеят в човешки организъм.

Те обикновено не могат да се развият правилно и да причинят проблеми. Човешкият организъм разполага с различни механизми за защита и имунна система, които обикновено предотвратяват развитието на такива паразити.

Този вид никога не е срещан при хората преди.