1. Под водата в Египет
Египет е едновременно далечна и близка дестинация. Далечна, защото за да стигнете до там ще прелетите около 1800 км. Близка, защото гостоприемството, с което посрещат, ни е познато от родната земя.
Египет е любимата дестинация на гмуркачите. Представете си как посрещате първия час на новата година по нетрадиционен начин – под водата. Вместо мехурчета в чашата шампанско, мехурчетата излизат от регулатора на кислородната бутилка; вместо леко подпийнали приятели в цветни дрехи, около вас има риби и корали в цветове, които дори не сте подозирали, че съществуват. Едно истинско мокро вълшебство! В останaлите дни от седемдневната екскурзия може да видите Египетските пирамиди или двореца „1001 нощ“ , където оцветени w различни цветове струи от фонтаните променят своята посока, форма и цвят под съпровода на класическа музика.

Снимка: ивайло Филипов

Цена: около 500 евро
Транспорт: самолет до Хургада или Кайро
Допълнителни удоволствия: наемане на яхtа за нощни гмуркания и гмуркания до потънали кораби, екскурзия до Райския остров и др.

2. След края на света в Мексико
Ако вярвате, че краят на света ще настъпи на 21.12, значи не си правите планове за посрещане на Новата година. И все пак – няма ли да се почувствате прекасно, когато отворите очи на 22? А няма ли да се почувствате още по-прекрасно да се посмеете на грешните сметки на маите? Ако е така – билет, самолет и към Мексико. 

Снимка: Деница Томова

Цена: около 2000 евро
Транспорт: самолет (прекачване в Мадрид)
Допълнителни удоволствие: Освен това, че краят на света не е дошъл? Е, добре! Канкун, Девата от Гваделупе (да, същата, която споменават в почти всеки латино срериал), устието на река Усумасинта, разделяща Мексико от Гватемала и т.н.

3. Слънчева Нова година в Куба
Едно приятно бягство от снежна и студена България към топлите пазви на Хавана или плажа Варадеро. За седем нощувки буквално може да върнете времето назад, като около вас стане отново лято – време за пясък по петите и екзотични коктейли. Едно нестандартно пътешествие, в което вместо дебел плетен пуловер на Нова година може да сте... по бански. Защото дори през зимата в Куба е около 30 градуса. 
Кубински пури, салса – това си го знаете. В Куба на Нова година може да видите най-бедните жени с перфектен, изящно изрисуван маникюр, вместо пиратки да ви събудят петли, които са буквално навсякъде, да потанцувате салса с мускулести, леко изпотени мъже, да ви заболят очите от ярки цветове и да почувствате вкуса на свободата.
Йо-хо-хо и бутилка ром!

Цена: средно 1600 евро
Транспорт: самолет (обикновено с прекачване в Амстердам или Берлин)
Допълнителни удоволствия: сафари с джип, посещение на ферма за крокодили и др.

 • Игнажден – първият от коледните празници
 • Игнажденски колачета
 • Кои заболявания можем да провокираме от преяждане
 • Честита Нова Година!
 • Танците - част от Новогодишния празник
 • Виното на Новогодишната трапеза
 • Баницата разточи и късмет от LadyZone вземи
 • 5 щури места за посрещане на Новата година
 • 4 златни правилата за новогодишния грим
 • Разтоварване след празничните трапези
 • Щастливият сезон на детските подаръци – част 2
 • Как да се справим с унилото настроение
 • Щастливият сезон на детските подаръци – част 1
 • 3 алкохолни и 3 безалкохолни горещи напитки
 • Честита и вълшебна Коледа!
 • Да преосмислим живота си на Рождество Христово
 • Какво да сложим на трапезата в последния ден от Рождественските пости
 • Днес е Бъдни вечер. Бъдете със семейството!
 • 12 традиционни празнични трапези на Бъдни вечер
 • Постни рецепти на деня - 23 декември 2014: Содена питка с паричка

4. В 100-годишна къща високо в планината
Търсите спокойствие, чист въздух, любезни домакини и не на последно място връщане в миналото? В Троянския Балкан има много реновирани стари къщи за гости, които само чакат своите посетители. Духът от миналото е запазен в измазаните с кал стени, плетовете, които ограждат двора, печките на дърва и тъканите черги по подовете. Високо в планината никой не забравя традиционното българско гостоприемство и домакините със сигурност ще ви нагостят с домашна баница, червено вино, някои и друг специалитет от дивеч (глиган или елен), уловен из планинските чукари и топъл чай от волски език. На много места или няма път или има много тесни пътеки. В миналото храта са носели всичко на гръб или са използвали коне и магарета. Днес гората е завладяла необработваните вече земи. 
Не забравяйте, че на такива места трябва да си носите дебели дрехи, а покритие на мобилните оператори почти липсва. Затова сатенената рокля изобщо няма да ви трябва. Но ако искате спокойствие, красиви гледки и кристално чист въздух – това е.

Снимка: Росица Николова

Цена: около 300 лв. за 3 дни
Транспорт: собствен автомобил или с високопроходими джипове от домакините
Допълнителни удоволствие: разходки по снежните планински пътеки, приятни истории, разказвани от домакините край огъня на камина, наблюдение на сърни и елени

5. Куала Лумпур
За да посрещнете Нова година в Куала Лумпур трябва да си отделите повече време. Организираните екскурзии до там са между 10 и 14 дни. Куала Лумпур е интересно съчетание от културите, вкусовете и ароматите на Малайзия, Китай и Япония. Това определено може да е вашият избор за новогодишно изкарване, ако сте любители на морската храна (морски котки, отак-отак – ястие от рибешка кайма и др.)

Цена: средно 2000 евро
Транспорт: самолет (обикновено с прекачване в Истанбул)
Допълнителните удоволствия: посещение на храма Танах Лот, кулите Петронас, острова на костенурките и оризовите полета; анц баронг (двама танцьори носят костюм на митологичното същество баронг – лице на лъв и дълга извита опашка).

6. При Дядо Коледа в Лапландия
Сигурно се чудите защо поставяме на 6-о място Лапландия? Все пак това е екзотична страна, далечна, пътешествието до там изисква организация, време, пари... Но кому е нужно да отиде в дома на Дядо Коледа, когато той не е там. По това време на годината добрият старец обикаля с вълшебната шейна и елените по цял свят и пуска подаръци през комините. А да отидеш до Лапландия и да не видиш Дядо Коледа е дори по-страшно от онази история с Рим и папата. И все пак, ако имате достатъчно търпение може и да дочакате Дядото, когато идва да презареди чувала. А със сигурност в дома все се навърта и някое и друго работливо джудже или мързелив елф.

Цена: Посрещане на Нова година (едноседмична екскурзия) в селцето на Дядо Коледа струва средно 2500 евро. 
Транспорт: самолет (с прекачване в Москва).
Допълнителните удоволствия:  посещение на селцето на Дядо Коледа, управление на еленски впряг, нощувка при шамани и т.н.

На последните четири места поставяме Москва - защото там може да видите и Дядо Мраз, Истанбул - защото магичността на този град предполага наистина чудна новогодишна нощ, Тайланд - защото там вместо ръкостискане посрещат с докосване с длан на сърцето, а тази гостоприемност предполага наистина вълшебни празници и Прага - класика с посрещане на Нова година на площада.