На Коледа цялото семейство се събира, за да отпразнува Рождество Христово и е един от най-големите християнски празници. След постните ястия на Бъдни вечер, трапезата на Коледа трябва да е отрупана и богата. Най-често се поднасят празнични ястия с месо, деликатеси, мезета. Десертът също не трябва да липсва. Най-важното е на масата да сложим ястия, които всеки член от семейството харесва и ще им се наслади.
Най-почитано за Коледа е основното ястие, в което присъства свинско месо, а едно от традиционните ястия, които се поднасят, е капамата. Тя се приготвя от различни видове месо и колбаси - свинско, телешко, пилешко, кайма, луканка. В традиционната българска капама се слага и ориз или готови сарми, но най-важната съставка, за да се постигне характерният вкус, е киселото зеле.
Капамата се приготвя в глинен съд на бавен огън
На дъното му се слагат няколко листа от зелката и се поставя ред месо, нарязано на хапки. Следва ред нарязано на ситно кисело зеле, в което сме сложили ориза. Слагат се подправки – дафинов лист, черен пипер са най-често използваните. Следва нов ред от останалите видове месо, които сме подготвили и още един от кисело зеле и ориз. Най-отгоре се поставят няколко листа кисело зеле. Някои домакини заливат с червено вино, а други с бульон. Изборът е ваш. Глиненият съд се покрива с алуминиево фолио и се захлупва с капака. В миналото съдовете са били затваряни с тесто, за да могат съставките да се задушат още по-добре.
Всичко това се слага в умерена фурна и се пече няколко часа, за да стане месото крехко. Така приготвената традиционна капама ще се превърна в главния герой на празничната трапеза – изсипва се в широк съд и се поставя в центъра на маса, за да могат всички да си сложат.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Освен основното ястие, за масата за Коледа се приготвя питка или погача
Всяка домакиня има своя рецепта и интерпретация, за да е вкусно на цялото семейство и изделието да изглежда пухкаво. Обикновено тя се украсява с мотиви от раждането на Христос, кръстове или с народни мотиви като листа и клонки, а брашното за празничната питка трябва да се пресее три пъти. Баницата също е добре дошла за Коледа.
Традиционните салати за коледната трапеза са киселото зеле и картофената салата
На масата за празника може да сложите кисело зеле, поръсено с червен пипер и олио, както и картофената салата с лук. Разбира се, ако семейството ви има любима салата и тя не включва тези съставки, може да си я направите.
Всяка туршия е добре дошла на масата, а ако предпочитате свежи зеленчуци – заложете на тях. Тъй като доматите и краставиците не са в сезон през декември, за да ви е вкусно, заложете на сезонни кореноплодни като моркови, целина, червено цвекло. Зелето и морковите също са добър вариант.
Към всичко това добавете традиционните за Коледа алкохолни напитки греяно вино или греяна ракия. Бутилка качествено вино също ще свърши чудесна работа.
Десертът на коледната трапеза също е важен елемент от празничното настроение и подредбата на масата. Домакинята може да приготви любим сладкиш на цялото семейство – торта, кекс, сладки, локумки, курабии, баница с тиква и канела, пълнени печени ябълки, меденки с глазура, напукани сладки, руло, сладкиш с ябълки.
По традиция богато отрупаната коледна трапеза не се вдига цял ден.
Още идеи за основно ястие на Коледа:
- Кебап в тиква
- Свински пържоли на фурна с гарнитура картофено пюре
- Зелеви сарми с кайма и ориз
- Сарми с кисело зеле
- Сарми, завити в лук
- Кебап от свинско месо
- Свинско с кисело зеле
- Свински джолан в гювеч
- Печена коледна пуйка
- Празнично свинско руло
- Пълнено поле
- Свински пържоли в зелев лист
- Свинско с туршия
- Пълнено прасенце
- Свински ребра с кисело зеле и ориз
- Пълнена тиква с месо и ориз
- Лозови сарми с ориз и свинско
- Свинска мусака с кълцано месо
- Пълнен пуешки бут
- Пълнена пуйка с ориз и стафиди
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK