Поднася се с най-различни гарнитури според вкуса ви – задушени в масло картофки, грах или моркови.
Съставки
- 1 бр. Пуйка
- 70 мл Пилешки бульон
- 2 връзки Магданоз
- 2 щипки Черен пипер
- 150 г Краве масло
- 2 щипки Сол
- 1 шепа Пшеничена трица
- 500 мл Прясно мляко
- 250 г Кестени
- 3п0 г Ориз
- 1 глава Лук
- 1 пакет Птичи дреболии
Начин на приготвяне
- 1. Изчистената и измита пуйка се пълни със следната плънка: запържва се 1 малка глава лук, нарязана на дребно. Добавят се нарязаните на зарчета птичи дреболии и малко ориз - около 30 г.
- 2. Прибавят се 250 г кестенови ядки, приготвени по следния начин: ядките се обелват от външната обвивка и се варят във вода с пшенични трици, докато се обели и втората им обвивка.
- 3. Слагат се да поврат в прясно мляко и като омекнат, се задушават в краве масло и се посоляват. Подправят се с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
- 4. Плънката се залива с около 70 мл бульон, в който са врели дреболиите и къкри до полуомекване на ориза.
- 5. Напълнената птица се зашива, залива се с хладка вода и се вари на тих огън, докато омекне.
- 6. Едва тогава се посолява, маже се с масло и се пече до зачервяване в предварително загрята фурна.