Поднася се с най-различни гарнитури според вкуса ви – задушени в масло картофки, грах или моркови.

Съставки

  • 1 бр. Пуйка
  • 70 мл Пилешки бульон
  • 2 връзки Магданоз
  • 2 щипки Черен пипер
  • 150 г Краве масло
  • 2 щипки Сол
  • 1 шепа Пшеничена трица
  • 500 мл Прясно мляко
  • 250 г Кестени
  • 3п0 г Ориз
  • 1 глава Лук
  • 1 пакет Птичи дреболии

Начин на приготвяне

  • 1. Изчистената и измита пуйка се пълни със следната плънка: запържва се 1 малка глава лук, нарязана на дребно. Добавят се нарязаните на зарчета птичи дреболии и малко ориз - около 30 г.
  • 2. Прибавят се 250 г кестенови ядки, приготвени по следния начин: ядките се обелват от външната обвивка и се варят във вода с пшенични трици, докато се обели и втората им обвивка.
  • 3. Слагат се да поврат в прясно мляко и като омекнат, се задушават в краве масло и се посоляват. Подправят се с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
  • 4. Плънката се залива с около 70 мл бульон, в който са врели дреболиите и къкри до полуомекване на ориза.
  • 5. Напълнената птица се зашива, залива се с хладка вода и се вари на тих огън, докато омекне.
  • 6. Едва тогава се посолява, маже се с масло и се пече до зачервяване в предварително загрята фурна.