Щоленът е традиционен немски десерт, който се приготвя за Коледа. За да имате вкусен щолен на Рождество, е най-добре да го направите поне 2 седмици преди празника. Колкото повече престоява, толкова повече аромати поема. А в състава на този десерт влизат много подправки и 

Щолен, увит в цветна хартия с красива панделка, е чудесен коледен подарък.

 

 

Съставки

  • 500 г Брашно
  • 100 мл Прясно мляко
  • 100 г Захар
  • 1 пакет Суха мая
  • 250 г Краве масло
  • 3 бр. Жълтъци
  • 1 пакет Ванилия
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 150 г Стафиди
  • 75 г Портокалови кори
  • 150 г Бадеми
  • 10 бр. Сушени череши
  • 5 с.л. Ром
  • 100 г Пудра захар
  • 1 щипка Лимонова кора
  • 1 щипка Кардамон
  • 1 щипка Индийско орехче

Начин на приготвяне

  • 1. Накиснете стафидите в рома за около 15 минути, за да омекнат. 
  • 2. Сипете леко затопленото прясно мляко, захарта и маята в купа и се оставете да шупне. Пресейте брашното и направете кладенче. Бавно изсипете сместа с маята. Добавете масло 150 г масло, което предварително сте оставили на стайна температура, за да омекне, жълтъците, ванилията, солта, настърганата лимонова кора и омесете. 
  • 3. Когато тестото е готово, го разстелете и сипете накиснатите стафиди, кандираните портокалови кори, черешите и бадемите и отново омесете. За финал добавете ароматните подправки и омесете трети път.

     

  • 4. Когато тесто стане гладко, го завийте с кърпа и го оставете да почине на топло, за да втаса. Щом увеличи обема си два пъти, размесете и разточете на правоъгълно парче. В единия край тестото се прегъва, така че да покрие повече от половината на правоъгълника. От другия край се навива на стегнато руло, докато обхване цялото парче тесто. Оформеният щолен се слага в предварително намаслена правоъгълна дълбока тавичка, покрива се с кърпа и се оставя да втаса още 20 минути.

     

  • 5. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за час. За да сте сигурни, че няма да изгори отгоре, може да покриете щолена с алуминиево фолио. Готовият щолен се намазва с разтопено масло и се поръсва обилно с пудра захар. За максимален ефект е добре да се остави да престои 2 седмици преди да се консумира. Съхранява се на сухо и проветриво място.

     

  • 6. Преди да го нарежете отново го поръсите с пудра захар.