Тигровите скариди са необикновено красиви, но и вкусни морски дарове. Съществуват два вида - черна,  синя и червена. Caridina cantonensis Sp. "Tiger" са много чувствителна към всякакви химикали, затова обикновено месото им е чисто. Тигровата скарида има жълта глава и жълта опашка. По тялото си имат черни ивици, които наподобяват тигрова украса. Тигровата скарида придава на салатата екзотичен и приятен вкус. 

Необходими продукти:  


кълнове от репички 

тигрова скариди 

цикория 

чери домати   

сос Унаги 

рукола 

червени боровинки 

лимон 

сол 

чесън  

мащерка 

розмарин 

пипер  


Сос:

кедрови ядки 

чесън 

сирене Рокфор 

босилек 

сол 

олио 

микс пипер 

Снимка: Thinkstock

Приготвяне: 

Правим кръстовиден разрез на чери доматите и леко ги смачкваме. Режем сиренето Рокфор на кубчета.

Отделяме три листа цикория. Смачкваме една скилидка чесън и я режем на ситно. Режем на ситно и босилека.

В съд стриваме една скилидка чесън, кедрови ядки и пипер.

Добавяме сиренето Рокфор и босилека в съда и стриваме и тях и бъркаме. Добавяме олио.

В купа слагаме рукола и кълнове от репички. Изстискваме четвърт лимон. Добавяме олио и бъркаме.

На загрят тиган пържим тигровите скариди в олио, чесън, розмарин, мащерка и сол.

След това запържваме отделно чери доматите в сол и олио.

Сервираме салата в чиния – първо руколата и кълновете, след това чери доматите и соса. В листата от цикория поставяме скаридите. Накрая овкусяваме със сос Унаги.

С какво вино се комбинира тази салата?

Ако искате малко по-силно вино към тази салата, изберете каберне совиньон или сира. Те са подходящи за месо на скара, морски продукти и паста.