Ароматът на печени сливи е един от най-апетитните и завладяващи. В тази рецепта, освен вкусния плод, използваме още няколко съставки от кухнята - смесваме различни видове ядки, а в захарта слагаме кардамон - за още повече аромат. Тези малки допълнения превръщат добре познатия запечен плод в кулинарна фиеста.
Съставки
- 1/2 ч.л. кардамон
- 1 ч.ч. кафява захар
- 100 г бита сметана
- 40 г бадеми
- 50 г шамфъстък
- 40 г орехи
- 30 бр. сини сливи
- 5 листа джоджен
Начин на приготвяне
- 1. Загрейте фурната на 200 С.
- 2. Разполовете сливите и извадете костилките им.
- 3. Счукайте ядките и ги смесете. С тях напълнете сливите, на мястото на костилките.
- 4. Поръсете отгоре със захар и сложете за 6-7 минути във фурната.
- 5. Когато се охладят, върху всяка слива сложете по малко бита сметана. Гарнирайте със свежи листа от джоджен.