Преди да се отправите към градината и да съберете куп цветя за трапезата си (независимо дали на Цветница, или не), е важно да знаете, че някои цветя са отровни. Трябва да избягвате и такива, които може да са били пръскани с пестициди или други химикали. Най-добрият вариант е сами да отглеждате цветя за консумация или да сте сигурни, че производството им е чисто и органично. Преди употреба всички цветя трябва да се измиват добре в студена вода, за да бъдат премахнати замърсявания, яйца от насекоми и т.н. 

Избирайте цветя за консумация рано сутрин. Тогава те имат най-високо съдържание на вода. Дръжте ги върху навлажнена хартиена кърпа и в затворен контейнер в хладилника за период от една седмица. Можете да съживите изсъхнали цветя, като ги изплакнете в ледена вода за няколко минути. Подгответе ги за ядене непосредствено преди да сервирате, за да предотвратите по-нататъшното изсъхване.

Премахнете тичинките и стръковете от цветя преди хранене. Поленът по тичинките може да предизвика алергични реакции, когато се яде от някои хора. Венчелистчетата на повечето цветя се махат. Други се ядат цели. 

Снимка: iStock

Този списък с годни за консумация цветя не е изчерпателен, но тук са събрани едни най-разпространените в България. 

Теменужки - за декорация на салати, захаросани се използват в сладкарството, от тях може да се направи и сладолед.

Люляк - могат да се захаросат и да се използват за декорация в сладкарството

Латинки
- ядливи са цветовете и листата. Използват се в свежи или се задушават. Имат  лек пикантен вкус.

Мащерка -
използва се вместо лимон в коктейли, за спагети и картофи

Синя метличина
- ядливи са листенцата на цвета. Могат да се замесят в тестото на курабийки, мъфини или кекс. От изсушените цветчета се прави чай. 

Невен
- ядливи са листенцата на цвета. Имат остър пикантен вкус. Те са евтиният вариант на шафрана. Може да приготвите ориз с него, който приятно ще се оцвети в оранжево.

Глухарче - ядливи са най-младите пъпки. Задушени в масло, те имат вкус на гъби. От глухарчетата се прави и вино.


Лавандула – ядливи са цветчетата. Имат сладък вкус. Използват се в салати, десерти (предимно желета, заради красивия вид на цветчетата) и чайове. 

Детелина – ядливи са цветовете. На вкус са сладки. Използват се предимно в салати.

Ружа – ядливи са цветовете. Имат сладък вкус и лек, приятен аромат. Използват се за свежи салати.

Слънчоглед – ядливи са листата и семената. Листата са заместител на шафрана, също като невена. Младите пъпки на слънчогледа могат да се задушат в масло, имат вкус, наподобяващ печени ябълки. 

Цикория – ядливи са цветовете и грудката. Изсушените цветове могат да се сварят на чай. Грудката е леко горчива, затова преди обработка се бланшира в посолена вода. Пъпките на цикорията се приготвят на туршия.

Цитрусови цветове (портокал, лимон, грейпфрут, лайм) - те са сладки и имат много силен аромат. В кулинарията се използват за декорация на сладкиши, след като се захаросат. За сиропиране или в сладки сосове се използват води от цитрусовите цветове.

Рукола - цветовете са малки, с тъмни центрове и с пиперлив вкус, който много прилича на листата. Те варират по цвят - от бял до жълт с тъмно лилави ивици. 

Босилек - цъфти в разнообразие от цветове, от бяло до розово до лавандулово; вкусът на цветовете е подобен на листата, но по-мек. 

Лайка - цветовете са малки, имат сладък вкус. 

Снимка: iStockКопър - жълтите цветове на копъра много се доближават до вкуса на листата на билката. 

Резене - ж
ълтите цветове на резенето притежават изтънчен вкус на женско биле, наподобяващ самата билка. 

Лимонова върбинка
 - малките почти бели цветове ухаят на лимон и са чудесен за приготвяне на чай; прилягат на повечето десерти.

Цвят от репичка
 - с отличителен, пикантен вкус на черен пипер. 

Градински чай
 (салвия) - изтънчен вкус, наподобяващ вкуса на листата. 

Цветове на розмарин

Цветове на тиквичка - консумират се на салати или пълнени със сирена и панирани

Снимка: iStock

Какво да си приготвите с цветя набързо?

Сирене с цветя

Свежото овче сирене, декорирано с цветя, е новото по-красиво АЗ на известния млечен продукт. Може да поставите цветята още докато оформяте топката сирене. Така притиснати цветята не само правят сиренето по-красиво и ароматно, но дори когато махнете стръкчето, топката сирене ще е с релефни отпечатъци. Най-често се използват листенца от невен и др. Перфектно ще е, ако ги сервирате с крекери.

Традиционните сандвичи с краставица могат да станат истинско произведение на изкуството, като към филийката със зеленчук добавите орхидеи, теменужки или листенца на орхидея.

Снимка: iStock