С настъпването на есента изобилието от плодове и зеленчуци става все по-голямо и изкушаващо. Нужно е обаче този свеж букет от витамини да бъде запазен за зимата, а начините са много. 

Печени чушки, буркани с компоти, сладка, туршии, мариновани зеленчуци, сокове, редени салати, замразени плодове и още много. 

Основните изисквания към бурканите, когато консервираме, е да са здрави, чисти и сухи. Зеленчуците и плодовете, които подбираме, трябва да са месести и от подходящи сортове за конкретния вид зимнина. Разбира се, не всички имат баба на село, която ще им набере домати, ягоди, череши, краставици, чушки и ще ги подготви за затваряне в буркани. 

Кои са зимнините, без които нито едно българско семейство не казва добре дошла на зимата? Ето ги:

ЦАРСКА ТУРШИЯ 

Царската туршия е класическа българска благина за зимните месеци, която се прави в почти всяко семейство. Основните съставки са чушки, моркови, зелени домати, карфиол и зеле. Те обаче могат да варират според вкусовете и предпочитанията. Някои добавят керевиз и камби, други не харесват зелето и го пропускат. Всичко е въпрос на вкус. Бъдете сигурни, че всеки дом има своя рецепта за царска туршия и тя е най-добрата. Важна част от приготвянето й е маринатата, която също варира. Ако вече ви замириса на вкусни царски зеленчуци, затворени в буркан, ви предлагаме лесна рецепта, която е приложима за всеки вид туршия и най-важното – не изисква варене.

КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ 

Снимка: istockphoto.com

Хрупкави, кисели, сочни и леко пикантни – всички се досетихте, че става дума за обичаните от всички кисели краставички. Зимата не е настъпила, ако не сте затворили поне няколко буркана от тях, нали? А добрата новина е, че те всъщност са едни от най-лесните за приготвяне зимнини, защото предварителната подготовка на самите зеленчуци не отнема много време. 

КОМПОТ 

Още една класика в българския дом е компотът. Почти всеки плод може да бъде консервиран и на по-късен етап да прави компания на току-що изпечения кекс или торта. Той е бързо решение, ако ви дойдат неочаквани гости – отваряте буркана и сервирате. А за да си направите компот са ви нужни единствено плодове, захар и вода. Технологията е следната – слагате плода до половината на буркана, добавяте захар (около 4 с.л.) и доливате с вода. Затварят се и се варят не повече от 10-15 минути.

ЛЮТЕНИЦА

Снимка: istockphoto.com

Септември е месецът, в който много български къщи замирисват на печени чушки – един от сигурните знаци, че семейството консервира лютеница за зимата. В състава й влизат още домати, както и незадължителните, но използвани също моркови, патладжани и дори картофи. А ето и една класическа рецепта за домашна лютеница. 

СЛАДКО, КОНФИТЮР, МАРМАЛАД

Снимка: istockphoto.com

От череши, круши, дюли, тиква, смокини, ягоди и малини стават най-вкусните сладка и конфитюри. Това обаче съвсем не означава, че не трябва да експериментирате. Предложение за смели хора е конфитюрът от люти чушки. Нека името му не ви заблуждава. Няма да можете да го намажете на филийка с масло за сутрешна закуска, защото всъщност той се използва за овкусяване на всякакви тестени изделия - пици, паста; добавка към месо и сосове.