За тези краставички ще са ви нужни листа от хрян, дюля, вишна и/или дъб. Също и цветове от копър. Ако сложите всички тях в буркана, със сигурност ще имате един прекрасен, ароматен зеленчук. Освен това листата имат консериващи свойства.
Към маринатата се прибавя и алкохол - ракия или водка. Разбира се, количествата са минимални, а и на вкус не се усеща. Използва се като стабилизатор.
Съставки
- 120 г Сол
- 2 литри Вода
- 2 глави Чесън
- 15 мл Водка
- 6 стръка Копър
- 2,5 кг Краставици
- 1/3 ч.ч. Винен оцет
Начин на приготвяне
- 1. В 3-литров буркан вертикално се подреждат почистените корнишони. Между тях се редят листата, както и цветовете копър. Добавят се и почистените скилидки чесън.
- 2. За маринатата се смесват 10 литра вода, 500 г сол, 1 чаша винен оцет. Всичко това се кипва на котлона.
- 3. Подредените краставички се заливат с топлата маринатата. Добавя се и алкохолът.
- 4. Бурканите се затварят с капачките и се разклащат няколко пъти.