Този пикантен конфитюр е малко по-различен от традиционните сладка и мармалади от сливи и ягоди, които са характерни за българската зимнина. От друга страна, е и различен начин за консервиране на пиперки и люти чушлета.
Конфитюрът оъ люти чушки се използва за овкусяване на всякакви тестени изделия - пици, паста; добавка към месо, сосове; може да сервирате и като допълнение към плато със сирена.
Съставки
- 300 г Люти червени чушки
- 1 кг Червена чушка
- 500 г Захар
- 2 листенца Индрише
Начин на приготвяне
- 1. Всички чушки се измиват и почистват от дръжките и семките. За лютите чушки е добре да използвате гумени ръкавици.
- 2. Нарязват се на ситно и се поставят в дълбока купа.
- 3. Посипват се със захарта и се завиват със свежо фолио. Оставят се да престоят 24 часа в хладилника.
- 4. На следващия ден се пасира.
- 5. Слага се на котлон, за да поври, докато се изпари водата, която чушките са пуснали, и да се сгъсти леко.
- 6. Насипва се в бурканчета, които се затварят, докато сладкото е горещо. Не се вакуумират.