Сладкото от зелени смокини има специфичен аромат, вкус и цвят. Когато разрежете смокинята, тя има изумруден цвят и прилича на кристал. Като един от плодовете, характерни на южните райони, смокинята събира цялата красота и топлина на лятото. Затова, ако имате възможност да си наберете или купите повече зелени смокини, непременно направете това сладко. Така не просто ще има с какво да намажете палачинката, а ще си слагате лъжичка лято под езика всеки път, когато то ви залипсва.

Снимка: Велислава Кирилова

Съцветията на женските растения се наричат фиги, а тези на мъжките - каприфиги. „Мъжките смокини“ са тези, от които се прави сладкото. Берат се от края на май до октомври.

Съвет: Добре е да работите с ръкавици, когато пипате плодовете, защото те отделят бял сок (млечка), който полепва по ръцете, а може да причини дразнене на кожата.

Съставки

  • 1 ч.л. Лимонена киселина
  • 101 бр. Смокини
  • 1/5 ч.л. Син камък
  • 2 кг Захар

Начин на приготвяне

  • 1. Избират се 101 здрави и цели зелени смокини. Добавят се още 6 - за всеки случай (ако някоя се спука или разкашка при варенето).

     

    Снимка: Велислава Кирилова
  • 2. С ножица се изрязват дръжките им, както и твърдата част в долния край на плода. 

     

    Снимка: Велислава Кирилова
  • 3. Измиват се хубаво със студена вода. 
  • 4. Кипват се общо 4 пъти. След всяко кипване водата се изхвърля и се сипва нова. 
  • 5. На върха на дръжката на вилица се слага син камък, с който смокините врат, за да се премахне белият им лепкав сок (млечка) и да запазят зеления си цвят. Изплаква се с последната вода.

     

    Снимка: Велислава Кирилова
  • 6. Сварените и омекнали смокини се изваждат и се надупчват с вилица на две противоположни места по плода. Изстискват се от поетата вода.

     

    Снимка: Велислава Кирилова
  • 7. Слагат се 2 кг захар, разтопена във вода. 

     

    Снимка: Велислава Кирилова
  • 8. Сместа се вари, докато стане на гъст сироп. Добавя се 1 ч. л. лимонтозу.

     

    Снимка: Велислава Кирилова
  • 9. Подреждането в бурканите е важно. Плодовете се слагат на редове - първо с дупетата нагоре, после надолу. Така бурканът се напълва плътно. Накрая се долива сиропът.

     

    Снимка: Велислава Кирилова
  • 10.  Накрая се долива сиропът. Получават се 4 буркана от по 1 литър.

     

    Снимка: Велислава Кирилова