Тази рецепта за хляб с квас е на едни от най-добрите хлебари с дълбоки знания за свойствата на кваса в София. Ароматът на топъл хляб е нещо, което няма как да остави равнодушен когото и да е.

Дългата ферментация и високата хидратация са характерни за повечето хлябове с квас. Какво означава това? Хлябът има високо количество вода, което определя по-рядката му консистенция. Приготвя се с дълга ферментация, но това просто означава, че имате повече свободно време.   

За приготвянето на този хляб са ви нужни 2 дни.

Добре е да имате предварително захванат квас (ако се чудите как става - прочетете статията Как да си захвана квас) или да си купите такъв от сигурен източник. 

Съставки

  • 344 г вода
  • 44 г пълнозърнесто брашно
  • 133 г квас
  • 78 г микс от семена
  • 9 г сол
  • 399 г бяло брашно
 

Начин на приготвяне

  • Забъркайте брашното с около 90% от количеството вода.
  • Оставете да ферментира на стайна температура за 30 минути.
  • Добавете семената и кваса.
  • Месете бавно за 8 минути, след това бързо - за 2.
  • Оставете да си почине още 30 минути. 
  • Приберете в хладилника за 14 часа.
  • Извадете и оставете на стайна температура за 30 минути. 
  • Премесете за последен път и оставете да си почине за 20 минути.
  • Оформете в съда, в който ще печете хляба. Финалната му ферментация е 1 час. 
  • Печете 45-50 минути. За предпочитане в керамичен съд. 

Готовия хляб е добре да съхранявате завит в памучна кърпа и хартиен плик. 

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement