Козунакът е празничен сладкиш, който традиционно се приготвя за Великден. Така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта на Исус, този сладък обреден хляб е символ на тялото Христово. Много са страните, както от православния, така и от католическия свят, които задължително го включват във великденското си меню.

Всеки един от традиционните козунаци се отличава със свой характерен и неподражаем вкус и има своята история. Според разпространената теория първите козунаци са се появили в началото на 17 век във Франция, откъдето постепенно се пренасли в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците "панетоне" (Panettone). В Русия великденският обреден хляб се нарича "кулич". Счита се, че в България козунакът е дошъл през периода 1915–1920 г.

Италиански козунак "Панетоне"

Първоначално този великолепен козунак бил известен единствено като коледен сладкиш. С времето обаче постепенно започнал да се приготвя и за великденските празници.

Продукти:

50 г тъмни стафиди
50 г светли стафиди
40 г прясна мая
700 г брашно
1 ч.л. сол
140 г захар
4 яйца
4 жълтъка
2 ванилии
сокът от 2 лимона
400 г масло
100 г захарни портокалови кори
150 г бадеми

Приготвяне:

Размийте маята в 1 ч.ч. топла вода. Добавете 300 г брашно, солта, захарта, разбитите яйца и оставете сместа да втаса. Добавете жълтъците, ванилиите, лимоновия сок, останалото брашно, 300 г размекнато масло и месете 10-15 минути. Оставете на топло за 2 часа. Оваляйте портокаловите корички, стафидите и бадемите в брашно, сипете ги в мекото тесто и размесете. Сложете тестото в тава върху намаслена хартия и отгоре направете кръстообразен нарез. Оставете да втаса 1 час. Поставете в нареза кубче масло и намажете с масло козунака. Поръсете с нарязани бадеми. Печете 10 минути в загрята на 220 градуса фурна и намалете на 180 градуса.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

Руски козунак "Кулич"

Продукти:
50 г мая
1 ½ ч.ч. прясно мляко
5 ½ ч.ч. брашно
10 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 к.л. сол
1 ч.ч. краве масло
25 мл коняк
3 ч.л. ванилова захар
3 ч.л. настъргана лимонова кора
½ ч.ч. стафиди
25 г сушени плодове

Приготвяне:

Размийте маята в топлото мляко, добавете 1 ч.ч. брашно и я оставете да шупне. Разбийте жълтъците със захарта и солта, добавете маята, 4 ½ брашно и сипвайте по малко разтопено масло. Месете, докато тестото спре да лепне. Добавете коняка, лимоновата кора, ваниловата захар и оставете да втаса. Сложете в него ½ от стафидите и сушените плодове, оваляни в брашно и отново оставете да втаса. Разсипете тестото в цилиндрични форми за печене, като заеме ½ от обема си. Поръсете с останалите сушени плодове и отново оставете да втаса. Намажете с жълтък и печете в гореща фурна около 45 минути.

За оригинален завършек на този великолепен сладкиш руснаците правят традиционна глазура от 1 ч.ч. пудра захар, 1 белтък и 1 ч.л. лимонов сок или вода.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

Гръцки козунак "Цуреки"

Продукти:
50 г прясна мая
2 ч.ч. прясно мляко
8 ч.ч. пресято брашно
1 1/3 ч.ч. захар
1 ч.ч. смлени бадеми
1 ч.л. сол
настърганата кора на 1 портокал
2 с.л. смлян анасон
¼ ч.ч. зехтин
5 яйца
1 жълтък

Приготвяне:

Размийте маята в затопленото мляко, добавете 1 ч.ч. брашно и ¼ ч.ч. захар, портокаловата кора и анасона. Направете кладенче в средата, сипете закваската, зехтина и разбитите яйца. Замесвайте тестото от центъра към краищата. Месете, докато тестото стане гладко и не лепне. Покрийте с кърпа и го сложете на топло за 2 часа. Намажете с разбит с мляко жълтък и поръсете с нарязани бадеми. Изпечете в загрята на 190 градуса фурна.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

Испански козунак с праскови

Продукти:

300 г захар
300 г краве масло
5 яйца
380 г брашно с набухвател
2 п. капучино на прах
щипка сол
1 с.л. мед
3 праскови от компот
30 г захаросани портокалови кори
филирани бадеми

Приготвяне:

Разбийте захарта с маслото до пухкав крем. Добавете 1 по 1 жълтъците, като ъркате, за да се поемат. Малко по малко наръсете ибрашното , смесено с капучиното на прах. Добавете 75мл вода. Разбийтебелтъците със солтадо сняг и внимателно ги сипете в тестото. Прехвърлете го в дълбока намаслена форма и печете 1 час на 160 градуса. Готовия козунак намажете с мед. След като се поохлади, украсете с праскови, портокалови корички и филирани бадеми.

 

Козунакът на баба Пи

И за да бъде финалът съвършен, не можем да не отдадем заслуженото на добрата стара традиционна рецепта за приготвянето на незаменимия домашен български козунак. 

Всяко семейство си има рецепти, които се предават от баби на майки, от майки на дъщери и ако си късметлия, се оказваш благословен с най-вкусното наследство на света.

Тук може да се потопите във вълнуващия разказ на Диана Георгиева и в кулинарното тайнствно, което тя ни разкрива.

Снимка: Диана Георгиева