Яница Йончева е психолог, психотерапевт и един от специалистите, които ще се включат на форума "(Почти) всичко за родителството", организиран от МАЙКО МИЛА и "9 месеца и половина". Като гост в подкаста ни "Малки разговори", в аванс си говорим с нея за това, което ще каже на посетителите там - майки, бащи, деца, баби, дядовци, лели и други, избрали да посетят това интересно събитие. 

Място на форума е София, НДК, ет. 5, на 13 и 14 май. 

Срещам се с изключително стилна жена, която говори увлекателно и смислено. Темата на форума й ще бъде "Вечната вина на майката". Наистина не знам дали има майка, която да не насочва към себе си "стрели" от вина, когато страва дума за отглеждане и възпитание на деца.

Трябва ли да приемаме това за нормално, как да се справим, ако стрелите станат прекалено остри и отровни?

Гледайте във видеото тук или слушайте в Спотифай. Последвайте ни и в канала ни в YouTube. 

 

"Вината е защитен механизъм и не бива да ни плаши. Ще бъда полезна на майките и ще се опитам да ги успокоя. Крайност е обаче, когато вината е в прекомерно количество и влияе на качеството на живот."

Вината на майката започва още от начина, по който е родила детето. Минава през кърменето му, тръгването на работа, избора на детска градина, училище и продължава почти цял живот.  

"Вината се появява там, където жената се чувства по-несигурна. И започва да тиктака като бомба със закъснител. В един момент се взривява!"

Като професионалист и родител, тя насърчава майките да имат повече доверие на децата си. Самата Яница Йончева е майка на 3 деца. На мнение е, че майката и бащата трябва да имат авторитета на родител, а не да се държат като приятели на детето си. 

Снимка: Евгений Милов

Защо жените толкова често се обвиняват, че не са добри майки? Често използваме фрази като "Ти си целият ми свят" за своите деца. А трябва ли да има и друго в света на майката или детето изпълва всичко? Ето тези въпроси задаваме на Яница Йончева, а тя отговаря изчерпателно, разбираемо и с много топлина в гласа. 

Вижте целия разговор във видеото. 

Не пропускайте и събитието "(Почти) всичко за родителството" на 13 и 14 май.