Ерика Думбова е една от най-младите инфлуенсъри в България. Само на 16 години тя има почти 130 хиляди последователи в YouTube и над 80 хиляди в Инстаграм.  Вдъхновение и идеи за съдържанието, което създава, черпи от други чуждестранни влогъри, които следва, като винаги се старае да пречупи нещата през своята призма. Във видеата си обича главно да показва и учи зрителите си на нови полезни неща.

Снимка: Евгений Милов

На прага на новата учебна година Ерика гостува в “Малки разговори” и ни разказа за своите преживявания през лятото, приятеля й Джош, вълненията покрай училище, онлайн обучението, как да учим по забавен начин и опасностите, които крие интернет пространството.

На Ерика никак не й се иска  ваканцията да свършва особено след това лято, изпълнено с преживявания. Едно от местата, които младата влогърка посети през юли, беше Египет.

Ерика не за пръв път посещава страната на пирамидите, но за пръв път е там с приятеля си Джош, който е от Канада. Двамата прекараха почивката заедно със семействата си. Ерика и Джош се запознават преди две години в тик-ток, но комуникацията им продължава в инстаграм. Преди няколко месеца приятелството им прераства в нещо повече. 

Обратно в училище

Ерика се вълнува да види приятелите си от училище, но същевременно мисълта, че пак ще трябва да пише домашни и тестове не я радва много. Тя обича творческите предмети като рисуване, музика, графичен дизайн.

Не всяко лято Ерика успява да прочете списъка със задължителна литература за училище. Затова пък има трик, който използва, за да не се окаже неподготвена. Преди началото на новата учебна година прочита резюмета на произведенията, за да бъде запозната с тях. 

Последните две години преминаха в редуване на онлайн с присъствено обучение за всички ученици, но това не повлиява на Ерика. 

“При мен нищо не се промени, нито в успеха ми в училище, нито в това колко се подготвям добре за тестове, контролни. Нито взимането на участия в час. Аз предпочитам онлайн обучението със сигурност. Някак си по-приятно ми е като съм си вкъщи, по-концентрирана съм.”

Предимствата на онлайн обучението според нея са това, че може сама да си организира времето, може да стане 30 минути преди часа, храниш се здравословно вкъщи, след часа по физическо можеш да си вземеш душ и спестяваш време от пътя до училище и обратно.

Най-голямото предизвикателство, пред което я изправя онлайн формата на обучение е, че се налага да преписва много дълги планове. Самият контакт със съучениците не й липсва толкова, понеже се виждат и извън училище. Но определено й липсват игрите по волейбол в междучасията и ТикТок видеата, които правят заедно в училище.

За Ерика социалните мрежи не са просто забавление, но и работа. Въпреки че прекарва немалко време там, тя не позволява това да попречи на ученето й. От социалните платформи Ерика научава трикове как да се концентрира по-лесно и как да учи по забавни начини (гледай видеото, за да разбереш кои са). 

Снимка: Евгений Милов

За да избегне опасностите в интернет, Ерика следва няколко правила:

 • Не изпращай никакви снимки, от които после би те било срам.
 • Когато се запознаеш с някого в интернет, увери се с кого разговаряш (например чрез видеовръзка).
 • Когато си на някое място, не слагай точната локация. Прибери се или се премести на друго място и тогава качи сторито с локация.

След 12 клас Ерика обмисля да продължи образованието си в Канада, където иска да следва графичен дизайн, журналистика или бизнес. А на въпроса какво би променила в българското образование младата влогърка отвърна, че й се иска в училище ги учат на неща, които след това ще са полезни в живота.

 • 5 съвета за родители как естественото любопитство на децата да се превърне в любов към ученето
 • "Успяващите деца" разкрива изненадващите причини някои да изостават, а други да процъфтяват (ОТКЪС)
 • Две забавни упражнения за деца с нарушен слух, но и за всички останали
 • Карина Азизян, начален учител: Бъдещето е хибридна класна стая
 • Дарин Маджаров от Уча.се: Най-важно е не да си предадеш урока, а да запалиш човека от другата страна
 • Първият учебен ден за децата на известните личности
 • Детето ти харесва TikTok? Виж как да го накараш да заобича уроците с иновативна дигитална платформа
 • Порасналата Крисия: Искам да разкажа и за това, което е от другата страна на усмивката
 • Снимка на деня: Асфалтиране на училищен двор на 14 септември
 • 5 български Youtube канала, с които ученето може да е забавно