Сънищата са послания, които нашето несъзнавано се опитва да ни предаде, сочи теория на психиатъра Карл Густав Юнг.

Сънувате ли нещо, за които никога не сте си помисляли или пък изобщо не са ви развълнували наскоро? Почти невъзможно е сънищата ви да бъдат само плод на въображение.

Ето как да дешифрираме знаците, които сънищата ни показват с помощта на аналитичната психология.

Как да тълкуваме сънищата?

Сънищата са нашият таен свят, в който можем да летим, да пътуваме, да срещаме хора и непознати животни без никакви пречки. По този начин нашата психика получава емоционалното и физическо преживяване, което ни липсва в реалността.

Ето защо често сънуваме хора, с които искаме да бъдем, но по някаква причина не можем да бъдем близки. Често в сънищата виждаме лоши сценарии – караме се или решаваме проблемите си. хората, които си поставят граници или си забраняват да изпитват лоши емоции – сънуват, за да освободят негативните чувства. Това важи и за интимните преживявания. Благодарение на сънищата ние реализираме фантазии и мечти, които никога не бихме се осмелили да осъществим в живота, а в съня си преживяваме тези емоции с минимален риск за себе си.

Защо сънувам секс?

Сънищата не винаги могат да се тълкуват еднозначно. Семантичното поле на съня е много по-широко от индивидуалната рамка, вярва Юнг. То отразява не само личността на конкретен човек, но и цялото богатство на несъзнаваното, както индивидуално, така и колективно.

Специалистите не препоръчват да се обръщате към книгите за сънища, защото за всеки човек един и същ символ може да означава напълно различно нещо. За един символът на кобилата е сила, мощ, трансформация и личностно израстване, а за друг това е нещо странно, страшно и неразбираемо. Напълно възможно е интимният ви сън да не е за секс, а за приемане на себе си или на някои качества в себе си. Да кажем, че връзката с бизнесмен във вашия сън може да означава, че пробвате чертите, присъщи за мъжете – решителност и смелост. И бизнесменът се е превърнал за вас в символ на тези черти. А интимността с жена може да означава, че бихте искали да поработите върху своята женственост, за която сякаш сте забравили.

Кошмар със смърт

Не трябва да се страхувате от сънища, в които умират близки. Често това означава раздялата ви с мечтания човек. Най-вероятно връзката или духовната връзка с него ще бъдат прекъснати или комуникацията ще достигне напълно различно ниво на взаимно разбиране. Също така мъртвите хора мечтаят за сериозни промени. С външния си вид те сякаш показват, че определен етап от живота е завършен и е време да се подготвите за следващия.

Умиращо дете в съня ви означава, че на вашето вътрешно дете му липсва нещо. На първо място, това засяга сферата на удоволствието, вдъхновението, творчеството, жаждата за живот, безгрижието и лекотата.

Ако пък убивате някого насън, обърнете внимание на кого – жена или мъж? Юнгианската теория казва, че това е или вашето женско, или вашето мъжко начало.

Кошмарите, които виждаме в сънищата, често са отражение на нашите страхове, формирани в детството. Понякога се виждаме на мястото, където сме преживели най-ужасните чувства и тъжни моменти.

За да се отърве от определен страх, трябва да преживеете всички тези моменти отново, но по положителен начин. Тук е много важно да подчертаете сензорния компонент, тоест това, което ви контролира в момента – чувство на страх за собствения ви живот или пък несигурност. Можете да напишете няколко сценария наведнъж, да изберете този, който ви харесва най-много, и след това да го разработите с психолог или психотерапевт.

Запишете мечтите си

Практиката на осъзнатото сънуване ще ни помогне да дешифрираме посланията на нашето несъзнавано. Лягайте си с молба, като формулирате намерението си за сън - на кой въпрос искате да получите отговор?

Сънищата са склонни да изчезват много бързо, затова се опитайте да ги запишете веднага след събуждане, докато сте в сънливо състояние. Опишете съня така, както се случва, без да се опитвате да измисляте, усложнявате или рационализирате, защото несъзнаваното общува с нас като петгодишно дете – с помощта на прости думи и понятия.

Не забравяйте да проследите телесните си усещания, с какво чувство сте излезли от този сън, какво сте изпитали – страх, любопитство или сте били развълнувани. Когато сънуваме нещо подобно и искаме да разгадаем символиката на съня, непременно трябва да анализираме какво ни се е случило през последните 7-10 дни. Най-вероятно се е случило нещо, което е било причината за този сън.