Сънуването може да е приятно приключение, но думата кошмар описва адските и необясними емоции, връхлитащи ни, докато спим. Страната на сънищата е толкова необятна и интересна вселена: в нея летим, зъбите ни падат, убиваме най-скъпите за нас хора, влюбваме се във враговете си или се оказваме голи насред тълпа от хора. Сънуването е съобщение, което подсъзнанието ни изпраща.

Учените все още се борят с нелеката задача да разгадаят процеса на сънуване. Но психолозите имат своите наблюдения, подкрепящи твърденията, че сънищата предполагат болестни състояния в организма ни. Ако на сутринта си спомняте какво сте сънували, можете да обърнете внимание на най-важните категории сънища, причините за тях и значенията им.

Странните сънища

Ако сънувате танцуващи котки, смеещ се светофар или говорещи топки за тенис, това означава, че попадате в чудатата страна на сънищата. Психолозите обясняват странните сънища като знак за натрупана умора, свързана с някаква болест. За да спим дълбоко, докато нашето тяло се бори с болестта, организмът започва да черпи сили от имунната система. Забавянето на процеса на сънуване води до странни и ярки сънища, обясняват учените, цитирани от frida.bg

Преследват ви насън

Ако често сънувате, че бягате от някого, нещо или всичко се случва на забавен кадър, най-вероятно в ежедневието изпитвате напрежение от преследване на някаква цел, която неистово се опитвате да постигнете. За да спестите изпълнените с напрежение усещания насън, психолозите съветват да анализирате добре целите си и адекватността на амбициите, които сте заложили пред себе си.

Кошмари

Ако насън виждате твари, скелети, мъртви хора и чудовища и потъвате с мрачен свят на сенки и места, изпълнени с ужасни трагедии, трябва да помислите какви лекарствените продукти консумирате. Не само храната е важна за добрия сън, но и лекарствата, които приемаме.

Според изследванията кошмарите може да са и резултат от прекомерен прием на бета-блокери – лекарства, използвани за регулиране на високото кръвно налягане и свързани с него състояния. Лекарството разширява кръвоносните съдове, което повлиява и на химията в мозъка, водейки до объркани сънища. Неравномерният пулс също може да обърне в мрачна посока сънищата, затова ако страдате от кошмари, посетете лекар.