#Защо сънуваме?
В продължение на години, експертите се борят да формулират физиологичната цел на сънищата. Някои хора възприемат сънищата като знаци и послания от Бог, а други – като следствие от случки и преживявания, оставили позитивен или негативен ефект върху нашето съзнание. Те са отражение на събраните в съзнанието мисли и емоции. Те са начин за интегриране на всички наши минали преживявания към всичко онова, което се стремим да направим в бъдещето.

#Можем ли да научим нещо от нашите сънища?
Когато сънищата са странни или привидно несвързани с реалния ни живот, можем ли наистина да научим нещо от тях? Експертите по въпроса смятат, че Да.

Ако се постараем и съумеем да вникнем в конкретен сън, това ще ни помогне да стигнем до себе си, да си направим ясна самооценка, която ще разкрие способности, стремежи и желания, дълбоко закодирани в съзнанието ни. Сънищата, особено повтарящите се такива, могат да ни дадат възможност да вникнем по-ясно в нещата, случващи се с нас в будния ни живот. Имайте предвид, че няма такова нещо като лош сън. И въпреки че понякога сънят може да бъде наистина кошмарен, това не е непременно нещо лошо, а по-скоро вид информация за самите себе си. Ако подобни сънища зачестят и ние започнем да сънуваме твърде често смущаващи видения, това може да бъде само и единствено предупреждение, че нещо в будния ни живот не върви както трябва и че се опитваме да се измъкнем сами от себе си.

Ако сънувате, че...

... ви преследват
Когато сънувате, че някой ви преследва, това е резултат на някаква преследваща ви амбиция в будния ви живот - усещане, създаващо напрежение около и във вас самите. Когато постоянно сънувате, че някой ви гони, е добре да помислите за това, което действително искате да постигнете и онова, което се явява пречка по пътя към неговото постигане.

... се опитвате да избягате от нещо, но не можете
Подобен сън означава, че се чувствате блокирани от предприемане на първата стъпка към промяна. Достатъчно е само да се осмелим да я направим, и втората ще дойде като инерция и продължение на първата.

... сте болни
Могат ли все пак сънищата да прогнозират нашето здраве? Древните гърци са се уповавали на сънищата, за да предвидят какво ще се случи с тялото на сънуващия още преди болестта да настъпи в него. Става въпрос за т.нар. "продромални сънища". 

Ако сънувате, че сте болни от някакво конкретно заболяване, знак ли е това за тревога? Не, този вид сън може да означава, че дадена ситуация е също толкова трудно преодолима и неконтролируема, колкото коварното заболяване. 

И нещо любопитно! По отношение на връзката между сънищата и болестите невролози наскоро са открили, че сънища, свързани с насилие и агресия, имат връзка с физически проявления и болести в будно състояние, които могат да предскажат болести като Паркинсон и Алцхаймер 10 години преди проявата на първите симптоми. Необходими са обаче още изследвания, за да се потвърди подобно становище.

#Какви са външните фактори, които влияят върху образите в сънищата?
Алкохолът е един от основните фактори, влияещи върху сънищата с тревожен характер. Експертите обясняват това състояние с факта, че по време на сън организмът започва да обработва постъпилия в него алкохол и образуването на алдехид – вещество, оказващо стимулиращ ефект върху организма. В резултат на това ние бързо се будим, а сънят продължава не повече от 4 часа. Същото се отнася и за храни с висока киселинност, приети скоро преди сън – сирене, месо и др.

#Кога трябва да се тревожите?
Но ако сънищата са твърде натоварващи, трябва ли да се обърнем към психолог?

Ако действително те пораждат постоянен стрес в съзнанието ви дори и в будно състояние и се отразяват на качеството ви на живот, е добре да се обърнете към терапевт. Понякога странни, екстремни и кошмарни картини по време на сън могат да бъдат причинени от потиснато или зле изразено творчество, и ако лицето намери източник на своите потенциални и творчески пориви, подобни сънища могат да отшумят и изчезнат завинаги.