За първи път в историята замъкът Балморал, който се намира в Шотландия, отвори врати за посетители, предаде ДПА.  

Британският крал Чарлз Трети отваря вратите на двореца за обществеността. Хората могат да се запознаят отблизо с живота на кралското семейство в Хайлендс (Северошотландската планинска земя).

Посетителите могат да направят обиколка с екскурзовод на няколко стаи в замъка, където монарси от времената на кралица Виктория насам са имали възможност да си почиват сред местната шотландска атмосфера.

„Това е великолепно място, мисля, че кралят иска хората да го видят. Бяхме помолени да го подготвим и ние го направихме“, каза Джеймс Хамилтън Годард, управител в имението Балморал. „Посетителите, които имат билет, си тръгват, след като са видели ваканционния дом на кралското семейство, точно такъв, какъвто е - много уютен“, допълни той.

Покойната кралица Елизабет Втора в замъка Балморал
Снимка: Getty Images

Чарлз Трети е поредният от дългата поредица крале и кралици, които добавят своя собствен отпечатък към Балморал, след като Виктория и принц Албърт се влюбват в района и поръчват построяването на замъка през 50-те години на XIX век. Кралят сменя килимите в салона с шотландски тартан (Hunting Stewart tartan), какъвто е оригиналният стил на подовите настилки, които кралица Виктория поставя в замъка.

Стените на Балморал са декорирани с картини на викторианския художник сър Едуин Хенри Ландсир, избрани от крал Чарлз, който наследява страстта на своята прабаба Виктория към художника и скулптора. Ландсир е най-известен с изработването на бронзовите лъвове на площад „Трафалгар“ в Лондон. Той е бил канен в Балморал всяко лято, за да преподава рисуване на Виктория и Албърт.

Библиотеката на замъка, която някога е била стая за закуска и обяд на Виктория и нейния съпруг, днес се използва от краля като работен кабинет, в който той посреща високопоставени гости от цял свят. По рафтовете й са подредени книги за историята на Шотландия, особено за клановете от Хайленд, речи на Албърт, както и романи и книги за поезия и изкуство, пише още БТА.

„Хората виждат библиотеката, която сега се използва като кабинет на Негово Величество и която вероятно е една от най-красивите стаи в цялата резиденция,“ каза Хамилтън Годард.

Посетителите могат да видят и гонга за вечеря, използван за свикване на гостите на Балморал и изработен от материали, спасени от британски военен кораб, участвал в битката при Трафалгар.

Билетите за обиколките с екскурзовод на цена от 100 британски лири или 150 британски лири със следобеден чай са разпродадени за 24 часа след пускането им в продажба, като всеки ден 40 души имат право да посетят кралската резиденция от 1 юли до 4 август.

  • Как Кейт Мидълтън и двете й деца изгледаха финала на европейското първенство у дома
  • Принцеса Ан - завръща ли се към кралските си задължения след инцидента? (ВИДЕО)
  • Шърли Беси: Да получиш орден от крал Чарлз е по-изнервящо, отколкото да пееш пред него
  • Бащата на Меган Маркъл преди 80-я си юбилей: Знам защо тя няма да ме поздрави (ВИДЕО)
  • Защо принцеса Юджини показа сватбени снимки, на които се вижда големият й белег
  • Кон ритна принцеса Ан - най-силната кралска особа във Великобритания (СНИМКИ)
  • Напрежение, зъби и радост! 10 снимки от Royal Ascot, които не са за показване (СНИМКИ)
  • Принц Уилям с децата си на концерт на Тейлър Суифт, тя си направи селфи с тях (СНИМКИ)
  • "Обичаме те, тате": Децата на принц Уилям споделиха обща снимка (ВИДЕО)
  • "Посрещане на знамената": Всичко най-важно от тържеството за рождения ден на крал Чарлз III (СНИМКИ + ВИДЕО)